Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Doorbraak in onderzoek naar ME/CSV

BAARN - Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat tweederde van de patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CSV) besmet is met het retrovirus XMRV.

Met deze belangrijke doorbraak denken de wetenschappers te kunnen bewijzen dat de ziekte, waarvan vaak wordt gedacht dat het tussen de oren zit, een lichamelijke oorzaak heeft.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers van 101 mensen met ME/CSV het bloed en van 200 gezonde mensen. Bij tweederde bleek het XMRV-virus actief. Bij de gezonde mensen was dit bij slechts 4 procent het geval.

Ook ontdekten ze een verschil in de werking van het virus. Bij gezonde mensen produceerde het virus geen eiwitten en daarom reageert het afweersysteem ook niet. Bij mensen met ME/CSV maakt het virus juist actief eiwitten aan. Hierdoor ontstaan heftige lichamelijke afweerreacties.

Bron(nen):