Iets doen aan de liesbreuk?

Man met liesbreuk
Getty Images

Joris Bartstra, arts en journalist, beantwoordt lezersvragen. Deze keer de vraag: ik ben een gezonde man van 77 jaar. Ik heb al een jaar een liesbreuk, maar heb er weinig of geen last van. De huisarts adviseerde mij er niets aan te doen. Omdat de zwelling steeds groter werd, ben ik opnieuw gegaan en kreeg hetzelfde advies. Ik maak me een beetje zorgen. Je kunt die zwelling toch niet steeds groter ­laten worden?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Het mogelijke gevaar van een liesbreuk zit erin dat een stukje darm naar buiten komt en in de ‘breukpoort’ beklemd raakt. Dan wordt de bloedvoorziening afgeknepen en het stukje darm kan afsterven. Dat is heel zeldzaam en het doet vreselijk pijn.

Toch kan ik me voorstellen dat u die breuk steeds voelt zitten, dat u bij tillen of overeind komen iets voelt drukken of verschuiven, en dat dat een vervelend gevoel is.

Je mag ervan uitgaan dat de breuk in de loop der tijd alleen maar groter zal worden en de operatie uitgebreider. Ik zou daarom toch een consult bij een chirurg vragen om de voor- en nadelen van een operatie tegen elkaar af te wegen. Al is het maar voor uw zielenrust.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.