vrijdag, 27 mei 2022

Infectie Salmonella ook door hondenvoer

NEW YORK - Uit een nieuwe studie blijkt dat droog honden- en kattenvoer ook kan leiden tot een infectie met Salmonella bij mensen. Met name jonge kinderen lopen dat risico.

De onderzoekers keken naar 79 Amerikanen die een infectie met Salmonella opliepen door normaal huishoudelijk gebruik van droge diervoeding. De helft van hen was jonger dan 2 jaar. De dieren hebben zelf geen last van de infectie, maar kunnen de bacterie nog wel 10 tot 12 weken via de ontlasting uitscheiden.

Mensen die hun dieren op de keukenvloer te eten gaven, hadden vier keer zoveel kans op een infectie. Het is onduidelijk waarom dit zo is. De onderzoekers zagen namelijk geen verband tussen de infectie en peuters die het voer in hun mond staken.

Een infectie met Salmonella door diervoeding komt maar erg weinig voor, maar deze studie wijst er maar weer eens op hoe belangrijk hygiëne is in een huishouden. Ze willen dan ook benadrukken dat het belangrijk is om je handen te wassen, na het voeren, verzorgen en knuffelen van de viervoeters.

Vooral voor de allerkleinsten, omdat zij zoveel tijd doorbrengen op de grond en een infectie voor hen ernstiger is dan voor volwassenen. Ook denken ze dat het belangrijk is om de brokken netjes op te bergen. Het onderzoek verschijnt in Pediatrics.

Bron(nen):