Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Kan ik nog genezen van het Sudeck-syndroom?

Ik ben een man van 43 jaar en heb het Sudeck-syndroom. Kan ik hiervan genezen of moet ik heel mijn leven zo blijven leven en elke dag therapie volgen? Ik hoor van andere patiënten namelijk dat ze het jaren hebben, soms wel meer dan tien jaar.
De heer T.

Frank Mulder, fysiotherapeut

De officiële naam voor het Sudeck-syndroom is Complex Regionaal Pijnsyndroom. Dit is een moeilijk te begrijpen aandoening, die vaak gelocaliseerd is in één van de ledematen en zich uit in zwelling, verkleuring, temperatuurverschil ten opzichte van andere ledematen, pijn en functiebeperking en toename van de symptomen na belasting en oefeningen.

De oorzaak kan een wondje zijn. Door dit kleine trauma raakt het vegetatieve zenuwstelsel ontregelt en krijg je de eerder genoemde symptomen.

Op je vraag of het over gaat, kan ik moeilijk antwoord geven. Dit is afhankelijke van heel veel factoren. Bij de ene patiënt gaat het snel weer over, andere patiënten lopen hier jaren mee rond.

Wat wel van belang is, is dat je het multidiscipilinair laat behandelen. Dus zowel fysiotherapie, ergotherapie als een pijnteam. Fysiotherapie kan de stoornissen (zoals pijn en bewegingsbeperking) verminderen, maar is alleen onvoldoende.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!