Kort slapen maakt dikker

Getty Images

BAARN - Mensen die korte nachten slapen, hebben vaker te kampen met overgewicht dan mensen die langer slapen. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Ook al zijn mensen die weinig slapen overdag heel actief, dan nog worden ze sneller dik. Volgens de onderzoekers spelen hormonen hierbij een rol.

Leptine
Bij mensen die kort slapen, daalt de hoeveelheid leptine in het lichaam. Leptine is het hormoon dat ervoor zorgt dat iemand zich verzadigd voelt na het eten. Doordat dat gevoel afneemt, gaan mensen meer eten.

Voor het onderzoek werd de deelnemers gevraagd een speciale armband te dragen. Zo werden hun bewegingen, lichaamstemperatuur en andere gegevens bijgehouden. De deelnemers die lang sliepen, bleken minder actief dan de mensen die korte nachten maakten.

Stress
Volgens de onderzoekers zijn mensen die kort slapen meer gestresst en vergeten ze meer dingen. Waardoor ze overdag weer actiever moeten zijn om alles voor elkaar te krijgen. Meer stress zorgt er ook voor dat mensen meer gaan eten, waardoor ze ook dikker worden.

Auteur 
Bron 
  • hln.be