Mager gehakt in supermarkt veel te vet

Getty Images

Mager rundergehakt in de supermarkt is soms vetter dan shoarma of spareribs, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De vetpercentages lopen flink uiteen, van 7,9 procent tot wel 15 procent.

Mager rundergehakt is daarmee vetter dan is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees. De Consumentenbond pleit dan ook voor een aanscherping van de Nederlandse Warenwet.

Voor het onderzoek onderzocht de Consumentenbond 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Slecht vijf varianten blijk minder dan 10 procent vet te bevatten: Lebon mager gehakt van het rund (Ekoplaza/Marqt), Dirk 1de beste rundergehakt extra mager, Lidl Extra mager rundergehakt, Aldi Extra mager rundergehakt en Spar magere rundergehakt.

De bond stuitte ook op gehakt met meer dan 15 procent vet. Dat is meer dan wettelijk is toegestaan. Volgens de supermarkten kloppen de etiketten van die varianten niet en ligt het werkelijke vetpercentage lager. De supermarkten beloven deze fouten aan te passen.

Europese regelgeving

Volgens een Europese richtlijn mag mager gehakt rundvlees maximaal 7 procent vet bevatten. Maar de Nederlandse Warenwet maakt onderscheid tussen gehakt vlees en gehakt. Als fabrikanten aan gehakt vlees iets toevoegen zoals een beetje water of aroma, valt het onder de definitie van gehakt. En volgens de Nederlandse Warenwet mag mager gehakt van rundvlees maximaal 15 procent vet bevatten.

Minder vet gehakt bij de slager

Als je zeker wilt zijn van minder vet gehakt kun je het beste rundergehakt halen bij de slager. De Consumentenbond bezocht in 2017 verschillende slagers en deze verkochten allemaal gehakt met minder dan 10 procent vet. Hun reguliere gehakt was magerder dan wat supermarkten als mager gehakt verkochten.

 

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond