Meer bacteriën op vrouwenhanden

Getty Images

Maar liefst 150 soorten bacteriën draag je gemiddeld met je mee op je handpalmen. Vrouwen hebben bovendien meer soorten bacteriën op hun handen, omdat hun huid minder zuur is.

Onderzoekers van de universiteit van Colorado hadden niet verwacht zoveel soorten bacteriën aan te treffen. Op 102 handen van 51 proefpersonen vonden ze in totaal meer dan 4700 verschillende bacteriën. Maar vijf soorten kwamen bij alle proefpersonen voor.

De linker- en rechterhand bleken ook verschillend. Maar 17 procent van de bacteriën op je linkerhand, komen ook op je rechterhand voor. Bovendien zitten er drie keer zoveel bacteriën op je handen, dan op je onderarm of elleboog. Zelfs in je mond zijn de bacteriestammen niet zo talrijk.

Niet schadelijk

De huid van vrouwen is volgens de onderzoekers minder zuur dan bij mannen. Hierdoor kunnen de bacteriestammen beter overleven. Bovendien verschillen mannen en vrouwen ook in de hoeveelheid zweet, talg en het gebruik van huidverzorging.

Overigens is het niet schadelijk om zoveel bacteriën op je handen te hebben. Slechts een klein gedeelte is verantwoordelijk voor ziekte, de meeste soorten helpen juist je huid om gezond te blijven. De onderzoekers hoopten in kaart te kunnen brengen welke bacteriën goed voor je zijn en welke niet, maar beseffen dat dit erg moeilijk gaat worden, omdat er zoveel verschillende soorten zijn.
Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • BBC