Meer wespenoverlast verwacht dan in voorgaande jaren

Getty Images

Door het goede voorjaar zijn veel koninginnen succesvol geweest in het vormen van wespennesten, waardoor er flink meer wespenoverlast wordt verwacht dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit een rondgang van Nature Today.

Een rondgang langs een groot aantal wespenbestrijders in heel Nederland maakt duidelijk dat het aantal wespennesten is gestegen ten opzichte van afgelopen jaren. In 2016 en 2017 was de wespenoverlast in het grootste deel van Nederland zeer laag. De beperkte overlast kwam vermoedelijk door de slechte weersomstandigheden in de kwetsbare periode van de koninginnen.

Op dit moment zijn de wespen nog druk met het bouwen van hun nest, maar daar zijn ze bijna mee klaar. Als dat zo ver is, gaan de vliegende insecten voor overlast zorgen. Dit zal al voor augustus beginnen. Normaal gesproken ontstaat de wespenoverlast pas eind augustus.

Hoewel wespen voor behoorlijk wat overlast kunnen zorgen, hebben ze wel degelijk een belangrijke functie. Een wespennest met vijfduizend werksters is in staat om per dag zo’n honderdduizend muggen, vliegen en andere insecten te vangen.

Auteur 
  • Judith Visser
Bron 
  • Nature Today