zaterdag, 25 september 2021

Net getest: i.Scription-brillenglazen

Scherper en helderder zien

Met een gewone bril kun je al een stuk beter zien. Maar i.Scription belooft je een bril waarmee je nóg scherper kan zien. Vooral tijdens de schemering zou je voordeel hebben bij deze nieuwe glazen van Carl Zeiss Vision.

Je kunt tegenwoordig extra scherpe beeldbuizen kopen en je fototoestel kan in steeds meer pixels beeld vastleggen. Maar wat voor zin heeft dat wanneer je gezichtsveld achteruitgaat, omdat je ogen verslechteren? De mensen van Carl Zeiss Vision vonden het tijd dat je ogen ook die extra aandacht krijgen. Met i.Scription bieden ze brillenglazen waarmee je scherper en helderder ziet dan met gewone brillenglazen.

Nieuwe meetmethode
Om te zien wat een bril met i.Scription voor je kan doen, bezoek ik Buffing Optiek in Hilversum. Zij zijn één van de veertig optieken in Nederland die een i.Profiler meetapparaat bezitten, waarmee de extra precieze oogmetingen kunnen worden gedaan.

Ik neem mijn collega Marianne mee. Naar mijn idee heb ik namelijk totaal geen bril nodig. Maar Marianne draagt een bril voor veraf en kan eerlijk beoordelen of je echt scherper ziet met i.Scription.

We worden vriendelijk ontvangen door opticien Hanco Helder en Robert Olffers van Friederichs brillenglazen. Ze laten ons zien hoe de i.Profiler meet. Het apparaat ziet er uit zoals bij een normale oogmeting, maar de resultaten die er uit komen rollen zijn duidelijk anders.

De i.Profiler meet je ogen bij verschillende pupilopeningen en gaat verder dan de normale sferische en cilindrische waarden. Hij meet ook de individuele interne oogfouten. Dit zijn afwijkingen die vaak zorgen voor slecht zicht tijdens schemering of  's nachts.

Hogere orde oogfouten
Marianne blijkt redelijk wat van die interne of 'hogere' oogfouten te hebben. Dit zijn juist de oogafwijkingen, bijvoorbeeld in het oogvocht, die alleen verholpen kunnen worden met i.Scription brillenglazen. "Wanneer mensen bijna geen hogere orde oogfouten hebben, raden we ze i.Scription af. Zij zullen er dan namelijk nauwelijks op vooruit gaan. Maar Marianne is een prima kandidaat", vindt Helder.

Met een druk op de knop van de i.Profiler kan Olffers laten zien wat voor verschil de nieuwe brillenglazen kunnen maken voor haar. "Links is met een gewone bril, rechts met i.Scription." Hij laat ons zwarte letters zien op een witte achtergrond.

Op de linkerhelft zijn de letters prima te lezen en best scherp. Maar op de rechterhelft zijn de letters haarscherp en knallen ze van het scherm. "Kun je nagaan hoe ontspannen je dan 's nachts autorijdt. Als alle lampen niet langer lichtsterren zijn, maar gewoon punten", beweert Olffers.

's Avonds beter zicht
Daar rinkelt bij mij ineens een belletje. Overdag zie ik prima, maar 's avonds zit ik verkrampt achter het stuur, omdat ik dan geen wijs meer kan uit alle reflecties en lichtkringen. "Meten we jouw ogen toch ook even", biedt Helder royaal aan. Blijkbaar hoor ik bij de grote groep mensen wiens ogen langzaam achteruit gaan en gewoon nooit hebben nagedacht over een oogmeting.

Gniffelend bekijken Helder en Olffers mijn resultaten. "Ik geloof wel dat je 's avonds niets ziet", plaagt Olffers me. "Je hebt nog harder een bril nodig dan Marianne!" Ook blijk ik behoorlijk wat interne oogfouten te hebben, wat mijn 'nachtblindheid' verklaart.

Nieuwe brillen
Dus wordt er niet alleen een bril gemaakt voor Marianne, maar ook voor mij. Een aantal dagen later mogen we de nieuwe brillen ophalen. Vanaf het eerste moment ben ik razend enthousiast. De bomen hebben blaadjes, ik kan alle bordjes lezen en rij ook in het donker ontspannen in de auto.

Maar het meest opvallend vind ik de helderheid van alle kleuren. Het lijkt of ik voor het eerst sinds jaren goed uitgeslapen de wereld in kijk. Maar, zo waarschuwde Olffers me, ik was waarschijnlijk met een normale bril ook best gelukkig geweest.

Maar ook Marianne ziet verschillen. Om te testen zet ze afwisselend haar oude en nieuwe bril op haar neus en kijkt naar details in de verte. "Nou, bijvoorbeeld die voegen tussen die stenen van dat gebouw, die zie ik met mijn oude bril echt niet hoor!" En ook zij ziet fellere kleuren en meer contrast.

Hoewel allebei de brillen dezelfde sterkte hebben, moet ze nog even wennen als ze de i.Scription-bril opzet. "Het is allemaal zo scherp, dat ben ik helemaal niet gewend. Nu kijk ik stiekem over mijn bril heen als ik de auto inparkeer…"

Meer informatie over de i.Scription en een opticien met de i.Profiler bij jou in de buurt op www.iscription.eu.

Trefwoorden: