Nieuwe snelle test voor bron infectie

Getty Images

BAARN - Wetenschappers hebben een test ontwikkeld die snel en accuraat het verschil tussen een bacteriële en een virale infectie kan aantonen. Deze infectie hebben vaak dezelfde symptomen, maar vragen om een andere behandeling. Antibiotica bijvoorbeeld werken alleen bij bacteriële infecties.

Het onderzoek, uitgevoerd aan de Ben Curion University of the Negev in Israël, verschijnt in het tijdschrift Analytical Chemistry.

Het onderzoeksteam onder leiding van Robert Marks benadrukt het belang van het snel diagnosticeren van de bron van een infectie. Snelle behandeling is bij infecties nodig om erger te voorkomen. Daarbij draagt het onnodig voorschrijven van antibiotica aan iemand met een virale infectie bij aan het groeiende probleem van antibioticaresistentie.

De huidige methodes om het verschil tussen de twee infecties vast te stellen is tijdrovend en niet altijd accuraat. Vandaar dat de Israëlische onderzoekers zochten naar een nieuwe snelle methode. Ze vonden dat het immuunsysteem anders reageert op een virusinfectie dan op een bacteriële infectie.

De nieuwe test is gebaseerd op dat verschil. Marks: "Deze methode is tijdbesparend en gemakkelijk uit te voeren." Hoewel de methode nog niet beschikbaar is denken de onderzoekers dat dit niet lang hoeft te duren. "De test is gemakkelijk te implementeren in ziekenhuizen en dokterspraktijken.", aldus Marks.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • EurekAlert