Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 22 februari 2017

Oedeem: vocht op vreemde plekken

Oorzaken en behandeling

Als er vocht zit op plekken waar dat niet hoort, heb je waarschijnlijk last van oedeem. Oedeem zit vaak in de enkels of de longen en komt bij jong en oud voor.

Oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Als de bloedvaten in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in voeten, enkels en onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart, of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.

Eerste tekenen

De eerste tekenen van oedeem zijn vaak simpel te herkennen: je hebt dikke enkels en voeten. Meestal merk je het immers wel als je voeten uit je schoenen puilen. Het verschil tussen opgezette voeten en oedeem is eenvoudig zelf te testen. Druk je vinger stevig in de huid en haal deze na een tijdje weg. Als je een putje in je been ziet, is er sprake van vocht vasthouden.

Ook kan er vocht rond de longen blijven staan. Uiteraard kun je dit niet zien. Meestal merk je het aan benauwdheid of omdat je sneller moe bent. Ook kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen. Als je daar last van hebt en ook in een paar dagen meer dan één of twee kilogram aankomt, kan het zijn dat je oedeem hebt.

Daarnaast is het mogelijk dat je oedeem krijgt in de lymfebanen; dit is vaak aangeboren of een gevolg van een ongeval of operatie.

Oedeem, en wat nu?

Om tot behandeling over te gaan, is het noodzakelijk om de oorzaak te kennen. Oedeem is een afwijking die bij allerlei ziektes kan ontstaan. Als je last hebt van vocht vasthouden en je hebt last (gehad) van hartfalen, controleer dan een paar keer per week je lichaamsgewicht. Als dit flink toeneemt, is een bezoekje aan de huisarts zeker nodig.

Er is één gouden regel bij vocht vasthouden: wees zuinig met zout. Zo houd je minder vocht vast en daalt je bloeddruk. Zorg ook voor genoeg beweging. Bewegen stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in je benen, waardoor het vocht kan verminderen. Een wisseldouche - warm en koud water afwisselen - na afloop van een middagje sporten versterkt dit proces.

Bij oedeem worden vaak zogenaamde plasmiddelen voorgeschreven. Door deze medicijnen scheiden de nieren meer zout uit. Het vocht wordt als het ware meegetrokken en via de urine afgevoerd. Hierdoor wordt het oedeem minder en verdwijnen dikke enkels en voeten.

In sommige, vaak ernstige gevallen, zal de arts steunkousen of een zwachtel voorschrijven.

Reactie toevoegen

16 Comments

Door Zeegertij (niet gecontroleerd) op di, 01/24/2017 - 15:17

voor oedeem klopt allemaal , heb COPD en rechterbeen steunkous , linker gaat ook moeilijk doen heb nog 336 procent lucht , genoeg hoor loop nog knie ieen brache voor de rest gezond , ben 83 jaar ? wat kan ik doen , zit 5 kilometer op de home trainer , is dat wel goed ?

Door benni (niet gecontroleerd) op wo, 01/18/2017 - 17:42

ze zcardioloog ;longen nieren bloed allesgoed maar het blijft plastabletten enz het helpt nieks zijn al 4 maanden bezig en nu volgende lauwe tenen pijn oder voeten

Door Lia Kroon (niet gecontroleerd) op di, 11/22/2016 - 10:05

Ik heb het op speurders gezet bij contacten-therapieën hoe orthostatisch oedeem ontstaat.

Groetjes

Lia Kroon

Door Lia Kroon (niet gecontroleerd) op za, 10/15/2016 - 10:05

Nog iets,je kan er helemaal vanaf komen,want als je gewoon weer gaat eten en drinken komt het weer terug.
Als je er van af wil komen reageer dan op deze site.

Groetjes

Lia Kroon

Door Lia Kroon (niet gecontroleerd) op wo, 10/05/2016 - 14:37

Ik wil nog iets aan toevoegen.
Ook moet je letten op het gebruik van gekoelde producten,deze kan je beter niet gebruiken.
Rauwkost hooguit 25 gram per dag en daarbij eventueel 1 stuk fruit en met zout matige of geen.
Zo kunnen je organen herstellen.
Hoe het allemaal in elkaar steekt kan ik je vertellen als je het interessant vindt.
Later als alle organen herstelt zijn kan je alles weer eten en drinken.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 10/04/2016 - 19:51

Ik heb ook orthostatische oedeem en ik had eerst van die dikke enkels en benen,kon mijn schoenen bijna niet aan.
Nu weer wel en weet nu ook hoe het komt en hoe je weer slanke enkels en benen krijg.
Het beste is een tijdje geen melk-en of melkproducten zowel dierlijk als plantaardig gebruiken,letten op transvetten en andere vetten beperken.
Cafeïne,chocolade en theïne even niet nemen.
Het beste geen alcohol drinken en met slechte E-nummers oppassen en ook met paracetamol beter niet dan wel.
Chemie is niet gezond voor je organen.
Ook oppassen met alle suikers ook klein fruit,suiker is suiker,zowel chemische als plantaardige.
Als je hier op let komt het allemaal goed.

Groetjes
Lia Kroon

Door Heymans Veerle (niet gecontroleerd) op vr, 09/09/2016 - 19:09

Neem nu om de dag een plas pil. Dat is heel goed voor mijn lichaam. Benen en voeten normaal nu. Maar mijn gezicht blijft opgedrongen, opgezwollen en pijnlijk. Wat kan daar de oorzaak van zijn? Eventueel elke dag pil nemen?

Door Johan (niet gecontroleerd) op do, 09/01/2016 - 03:56

Oedeem , Ik heb net een berichtje ingezonden en heb ook andere berichten gelezen.
Wat mij eerst opviel is de tijden veelal tijden dat men normaal nog slaapt of GST kijkt.
Een paar ochtend. Slapen , ja in slaap komen is moeilijk maar de gevoelens als je ligt is ook helemaal niet fijn. Een beetje angstig. Hoofd tolt ook en voelt zwaar.
Tramadol 2x 50mg ingenomen en 3x 500 mg paracetamol eens kijken wat de uitwerking is over een half uur of ik dan de slaap kan vatten.
Thee groene thee of bepaalde thee misschien helpt dat. Dus ook een droomthee van de tuinen dan moet je toch wel gaan gapen.

Door Johan (niet gecontroleerd) op do, 09/01/2016 - 03:45

Oedeem lijkt het op? Enkels benen buik dikker. Kortademig ja drukkend zelfs pijn spieren pijn ben in een week 7,6 kg aangekomen. Gezicht boller en zie er niet goed uit ineens. Week geleden werden mijn benen dik kreeg sokken niet aan en sandalen zijn zelfs te klein.
Loop met een spons voeten loopt niet lekker. Fietsen ok alleen heb last van kortademigheid. Revalidatie zwemmen na 10 minuten bekaf.
Ben bij de huisarts geweest , gaf me mee "je hoeft niet ongerust te zijn" en voet bewegen , meer niet. Ik ben diabetisch heb een ongeluk gehad 201 met gevolg hernia , whiplash en nek hernia en ben geopereerd aan L4 L5 rug hernia.30 juni 2016 Door toename gewicht doet mijn rug weer pijn . Kan het oedeem zijn?
Wat kan ik het beste nemen gebruiken eten.
Ik gebruikte ook POTAS een soort oer soda supplement tabletten ik ben daar gisteren maar mee gestopt.
Graag raad hier in.

Door Barbara (niet gecontroleerd) op di, 05/24/2016 - 05:34

Inmiddels al 3 jaar getob. Begon met dikke enkel rechts, daarna bovenbeen, buik, armen, rug en nu ook gezicht en tussen haar.
Het is chronisch, gemiddeld 2x per week. Verlies vettig geel vocht, pluisjes, haartjes, gele witte korreltjes uit huid. Internist zegt oedeem. Stuur naar Huidarts. Die weer naar allergoloog, daarna reumatoloog. En hoop bla bla.... Tintelende handen, pijn in aders benen...weet niet hoe uit te leggen. Al jaren een bloeddruk die hoog is. Continue medicijnwisselen daardoor. Buikpijn, huisarts zet spastische darm..?
Het allerergste is dat ik nergens meer kan komen. Wat uit mijn huid komt is zo bijtend blijkbaar, en geel. Meubels duur, zie je wegvreten. Mijn leren bankstel, helemaal kaal. Baden met ontzuiveringszout gedaan....en dan schrik je echt. Groen met heel veel vet drijf je dan in. Nu 3 jaar zo. Kan amper meer lopen, gewrichten zit geen vocht meer tussen. Ongewilde 40 kg kwijt. Jeuk. Blauwe plekken. En niemand doet echt een onderzoek. Ik heb nu al twee keer oogtrombose gehad. Avastin injecties. Oogziekenhuis zegt u moet om een aderonderzoek vragen. Hij maakt zich zeer zorgen. Huisarts vind dat niet. Nier en leverwaarde waren op het randje zei hij. Weet niet wat hij daar me bedoeld. Mijn haar is na zo'n oedeemaanval....die rustig dagen duurt..vol met soort raar en heel vies ruikend. Is bijna niet eruit te krijgen. Mijn twee katers zitten onder mijn gelige vette troep. Hun oogjes hebben er last van. Mijn huis is viezig vet gelig...ben de hele dag aan het schoonmaken zittend op een stoel. Het is niet weg te krijgen. Is er iemand die dit herkend?