Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 29 juni 2017

Pleuritis

Pleuritis is een ontsteking van het borstvlies.

De longen zijn omgeven door een vochtig, dubbelgelaagd membraan, het borstvlies (medische benaming: pleura). Deze bekleding maakt bij het ademen een soepele beweging van de longen in de ribbenkast mogelijk. Pleuritis is een ontsteking van het borstvlies. Wanneer de pleura ontstoken is, wordt deze ruw en stijf, zodat de twee slijmvlieslagen tegen elkaar wrijven. Die wrijving veroorzaakt een schurend geluid, dat je arts of zorgverlener met een stethoscoop kan horen. Bij pleuritis is elke ademhaling, nies of hoest zeer pijnlijk.

Meestal wordt pleuritis door een virusinfectie veroorzaakt, maar het kan ook een gevolg zijn van longontsteking, tuberculose, kanker, borstletsel of andere longaandoeningen. Om pleuritis te behandelen moet eerst de onderliggende aandoening worden aangepakt.