RIVM: 'Mogelijke uitbraak schimmelinfectie Candida auris'

Voorbereiding op eventuele uitbraak C. auris

C. auris
Getty Images

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven bereidt zich met behulp van het RadboudUMC in Nijmegen voor op een eventuele uitbraak van de schimmel Candida auris.

Dit bevestigt een woordvoerder van het instituut aan RTV Utrecht. De schimmel, die voor mensen gevaarlijk kan zijn, lijkt in Amerika bezig aan een opmars, maar is volgens het RIVM ook in de landen om ons heen in opkomst. Candida auris (C. auris) is een zeldzame gist die lastig te behandelen is omdat het resistent lijkt te worden tegen schimmeldodende middelen. Besmetting met deze schimmel kan een dodelijke afloop hebben.

Levensbedreigende schimmel

C. auris is familie van de bekendere Candida albicans, die bij vrouwen vaginale schimmel kan veroorzaken. Volgens onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen lijkt auris minder ziekmakend dan albicans, maar eenmaal in de bloedbaan zijn beide meestal levensbedreigend. Mensen met een gezonde afweer kunnen de schimmel vaak zelf opruimen. Deze schimmel slaat vooral hard toe bij mensen met een verminderde afweer. Dan is besmetting ook wel gelijk serieus: mensen met een zwak immuunsysteem kunnen ernstig ziek worden van Candida auris of er zelfs aan overlijden.  Mensen met een invasieve C. auris schimmelinfectie hebben dertig tot zestig procent kans om eraan te overlijden.

Vijf gevallen in Nederland

In Nederland zijn er in de afgelopen vijf jaar vijf gevallen van een infectie met de schimmel ontdekt. Dat waren volgens de woordvoerder van het RIVM allemaal mensen die de schimmel in het buitenland hadden opgelopen. Ze waren er niet ziek van. De schimmel werd ontdekt omdat zij in Nederland na hun reis een ziekenhuis bezochten en vanwege hun recente bezoek aan het buitenland goed gecontroleerd werden op mogelijke infecties.

Auteur 
Bron 
  • RTV Utrecht