Spijkermat vermindert hevige pijn

Getty Images

KARLSTAD - Door het gebruik van een spijkermat worden de pijnpieken bij mensen met spierspanningspijn afgekapt. Dat blijkt uit onderzoek door de Karlstads Universitet.

De onderzoeksgroep bestond uit 35 patiënten in de leeftijd van 21 tot 81 jaar. Het was een absolute vereiste dat niemand van de deelnemers ooit eerder een spijkermat had gebruikt. Het was erg moeilijk deze mensen te vinden, omdat bijna alle pijnpatiënten in Zweden een spijkermat gebruiken.

Pijnpieken afgekapt
Anette Kjellgren, docent Psychologie en verantwoordelijk voor het wetenschappelijk onderzoek aan de Karlstads Universitet: "Wat wij in het onderzoek zien, is dat pijnpieken worden afgekapt. Het verschil is groot genoeg om zowel gemeten als statistisch vastgesteld te worden."

Kjellgren is niet verrast door het resultaat van het onderzoek. "Veel pijnpatiënten gebruiken de spijkermat al jaren, omdat ze ervaren dat het hen rustig maakt en dat ze beter reageren op andere pijnbehandelingen. Wij vonden daarom dat er een systematisch onderzoek moest komen."

Kjellgren voerde het onderzoek uit met pijnarts Lena Werngren, verbonden aan de provinciale overheid van Värmland. Dit is het eerste wetenschappelijk onderzoek naar het medische effect van de spijkermat. Kjellgren pleit voor verder onderzoek.

 


 

Auteur 
Bron 
  • Karlstads Universitet