donderdag, 16 september 2021

Te vaak 'koppen' beschadigt brein

BAARN - Voetballers die vaak ballen koppen, hebben soms dezelfde afwijkingen in hun brein als patiënten met hersenletsel. Dit ontdekten wetenschappers van Albert Einstein College of Medicine met behulp van een nieuwe scantechniek.

De hersenen van 32 amateur-voetballers werden onderzocht met behulp van diffusion tensor imaging (DTI), een nieuw type MRI-scan. Hiermee zijn microscopisch kleine veranderingen in de witte stof van de hersenen te zien.

Afwijkingen
De witte stof bestaat uit miljoenen zenuwcellen genaamd axonen, die informatie doorgeven. Op een DTI-scan is te zien hoe watermoleculen zich langs de axonen bewegen. In gezonde witte stof bewegen de watermoleculen zich in een vast patroon. Als de watermoleculen zich meer willekeurig bewegen, kan dit duiden op cognitieve afwijkingen.

Hoe vaak
Bij de voetballers was verschil te zien tussen degenen die vaak ballen koppen en degenen die dat minder doen. Vanaf 1000 à 1500 keer koppen per jaar zijn er veranderingen in de witte stof zichtbaar.

Hersenletsel
"Een keer een voetbal koppen heeft niet zo’n grote impact dat de zenuwcellen direct kapot gaan. Frequent koppen kan wel de hersenen beschadigen. Het veroorzaakt schade vergelijkbaar met hersenletsel als gevolg van een trauma.", aldus onderzoeker Michael L. Lipton.

Bron(nen):