maandag, 1 juni 2020

Toename aantal doden door meningokokken

Het aantal gevallen dat besmet is met de tot 2015 zeer zeldzame meningokokbacterie type W is flink gestegen. Er zijn dit jaar al 57 mensen op de intensive care beland en elf mensen zijn door de bacterie overleden. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Er is in Nederland sprake van een recordaantal besmettingen. Dit jaar is het aantal doden tot nu toe al gelijk aan het totaal van 2017. In de jaren voor 2015 ging het om ongeveer vier besmettingen per jaar en overleed niemand aan de meningokokbacterie type W, ook bekend als hersenvliesontsteking.  

Meningokokken

De meningokok is een bacterie die leeft in keel- en neusholten en zich verspreidt via kleine druppels in de lucht. Hoewel de meeste mensen er niet ziek van worden, kan de meningokok zich bij sommigen zeer snel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten. 

Tekort aan vaccins

Om verspreiding van de meningokokbacterie type W tegen te gaan, is er vorig jaar door het kabinet besloten om veertienjarigen en baby's van veertien maanden in te enten tegen de gevaarlijke variant van hersenvliesontsteking. Door een tekort aan vaccins moeten veertienjarigen echter tot oktober wachten. 

 

Bron(nen):