woensdag, 28 oktober 2020

Trillend hoofd door tremor

Al sinds mijn dertiende heb ik last van een trillend hoofd. Wanneer ik alleen ben, heb ik er niet echt last van, maar tijdens een afspraak of in de bus wel. Wat zou dit kunnen zijn?
ChaCha

Ton Dapper, huisarts  

Het lijkt hier te gaan om een onvrijwillige, bevende beweging van het hoofd die waarschijnlijk ritmisch plaatsvindt. Deze beweging ontstaat door spieren rond het hoofd die zich herhaaldelijk samentrekken en verslappen. Hierdoor trilt het hoofd. Dit soort bewegingen treden vaak al op jonge leeftijd op, worden langzaam heftiger en de oorzaak is onbekend. Soms komt het in families voor.

Dit trillen (in medisch jargon 'tremor' genoemd) blijft gewoonlijk mild van aard en er zijn geen aanwijzingen voor een ernstige ziekte. Toch kan dit trillen van het hoofd veel ongemak veroorzaken.

Soms kun je je met zien moeilijk concentreren op een voorwerp, het schrijven kan bemoeilijkt worden, maar het kan je ook in verlegenheid brengen. Vermoeidheid, emotionele spanningen, angst, en te veel koffie of energiedrankjes kunnen het trillen verergeren.

Ook bepaalde medicijnen kunnen de klachten verergeren. Vooral voor astma en COPD medicijnen ('pufjes') geldt dit. Pas op met alcohol: een beetje alcohol kan de klachten verminderen. Maar zwaar drinken of plotsklaps stoppen met drinken kan de klachten flink doen toenemen.

Je huisarts kan, na onderzoek, samen met jou besluiten medicatie voor te schrijven. In het algemeen wordt dan een B-blokker gegeven, bijvoorbeeld propanolol.

Meestal is er geen behandeling nodig. Zorg dat je uitgerust bent en blijft en neem een makkelijke houding aan als je gaat zitten of staan. Een ongemakkelijke houding zorgt al snel voor een toename van het trillen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.