Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Verwijdering van de amandelen

De amandelen worden verwijderd (tonsillectomie) wanneer zij vaak ontstoken zijn.

De amandelen zijn twee kliertjes van lymfeknoopachtig weefsel, links en rechts in de keel. De amandelen dienen voor de afweer tegen bacteriën en virussen die via de keel het lichaam kunnen binnendringen.

Maar soms raken de amandelen zelf geïnfecteerd. Als dit gebeurt, kun je last krijgen van koorts en een zere keel. Meestal worden de amandelen dan rood en opgezwollen en vaak zijn er witte stipjes zichtbaar.

Als je vaak last hebt van amandelontsteking, kan het raadzaam zijn de amandelen operatief te laten verwijderen. Er zijn heel wat manieren om dat te doen, maar de methode die tegenwoordig het meest wordt gebruikt is elektrische cauterisatie. Daarbij worden de amandelen met behulp van een chirurgisch instrument door elektrische stroom 'weggebrand'. Bij die methode treedt maar heel weinig bloeding op. Ook kan een draadsnijmethode worden toegepast. Daarbij legt de chirurg een draadlus om de amandel heen en snijdt hem dan af met een scherpe draad.

Als je amandelen zijn verwijderd, heeft dat doorgaans geen invloed op je weerstand tegen infecties. Het aantal keelontstekingen kan wel minder worden, maar ze worden niet helemaal verdreven. Het is van belang, alle risico's en mogelijke complicaties met de arts te bespreken voordat je besluit om deze behandeling te ondergaan.