woensdag, 21 oktober 2020

Vrij eenvoudig langer en gezonder leven

Simpele tips om je snel fitter te voelen

Gezonder, fitter en langer leven, dat willen we allemaal wel. Veel mensen denken dat je daar minstens drie keer per week voor naar de sportschool moet, nooit meer taart mag eten en iedere avond om tien uur in bed moet liggen. Helemaal niet nodig, zegt arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom van kennisinstituut Leyden Academy. Samen met hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp schreef hij het het boek 10 jaar cadeau. Volgens de schrijvers kun je met simpele aanpassingen van je omgeving al een heel eind komen en 10 jaar cadeau krijgen.

Omgeef jezelf met gezonde verleidingen

In '10 jaar cadeau' hanteren de schrijvers een strategie met de 4 V's: verwijder, vervangen, vermijden en voorbereiden. Het idee is dat als je je omgeeft met gezonde verleidingen deze 'vanzelf' ook gaat toepassen. De eerste stap is het verwijderen van ongezonde verleidingen. Staat er in je keuken een glazen pot met chocolade koekjes? Door ze te zien, zul je vaak geneigd zijn er een te pakken. Doe ze in een blik zodat je ze niet zien kan, of nog beter, zet het blik in een keukenkastje, zodat je ze helemaal niet kan zien en in de verleiding komt.

Vervang de chocoladekoekjes door worteltjes

Vervang! Zet in de plaats van die chocoladekoekjes een bakje worteltjes, een kommetje tomaatjes of een schaal appels, kortom iets gezonds, neer. Alleen door gezonde verleidingen neer te zetten, gaan mensen al gezonder eten. Herkenbaar, toch?

Neem een andere route

Kom je uit je werk of van school een snackmuur met kroketten, supermarkt en/of een bakkertje met heerlijke brownies tegen? Grote kans dat je bij trek bji een van deze winkels naar binnen gaat om iets te kopen en vervolgens op te eten. Dan is het zaak aan de derde V te denken: vermijden. Neem een andere route en vermijd de verleidingen! Dat omweggetje dat je moet nemen, zorgt meteen voor meer beweging.

Nooit hongerig naar een feestje

'Neem een banaan dan kun je de bitterballen weerstaan', zegt Van Bodegom. Dan hebben we het dus over de vierde en laatste V: voorbereiden. Dat je nooit hongerig boodschappen bij de supermarkt moet gaan doen, weet haast iedereen wel. Maar ook als je naar een feestje of receptie gaat, weet je dat er lekkere ongezonde verleidingen voorbij zullen komen. Door een banaan of iets anders gezonds te nemen, zul je bitterballen of andere vette en meestal ongezonde snacks makkelijker kunnen afslaan.

Omgeef je met speelgoed op het werk

Ook op het werk kun je veranderingen doorvoeren. Volgens Van Bodegom vergeten mensen te blijven spelen als ze ouder worden. Er wordt veel te veel gezeten, terwijl afwisselend spelen en werken juist goed is voor zowel de creativiteit als de productiviteit. Schaf dus bijvoorbeeld twee badmintonrackets aan of een tafeltennistafel en speel. Maak een lunchwandeling, neem de trap of fiets naar je werk. Zorg voor voldoende beweging gedurende de hele dag dan hoef je helemaal niet naar de sportschool.

Leg je telefoon niet op het nachtkastje

De strategie met de vier V's kun je eigenlijk in alle omgevingen toepassen. Denk bijvoorbeeld aan de smartphone in je slaapkamer. Neem jij hem altijd mee naar bed en leg je hem op je nachtkastje? Door dit niet te doen, zal je vermijden hem als je al in bed ligt te pakken. Door hem te vervangen door een goed boek, zal je gaan lezen. Beter voor je nachtrust en dus voor je gezondheid! Ook in de woonkamer kun je het eenvoudig toepassen door van je woonkamer je hobbykamer te maken. Vooral als je iedere avond drie uur lang op de bank ploft om televisie te kijken. Zet je gitaar in de woonkamer en speel!

En al deze kleine duwtjes, nudges, bij elkaar zorgen uiteindelijk voor 10 gezonde jaren cadeau.

Meer tips?

Hierboven heb je een aantal tips kunnen lezen die ook en veel uitgebreider beschreven worden uit het boek 10 jaar cadeau van David van Bodegom en Rudi Westendorp. In 10 jaar cadeau komen diverse omgevingen uit het dagelijks leven aan bod, zoals de keuken, de slaapkamer, supermarkt, het werk en de wijk. Verwacht geen opgeheven vingers; deze aanpak gaat uit van verleiden in plaats van verbieden.