woensdag, 17 augustus 2022

Waarom moet ik steeds vaker huilen?

Sinds enige tijd kan ik als 70’er mijn tranen moeilijker bedwingen. Soms is dat vervelend in het bijzijn van derden. Zijn er mogelijkheden om dit te beperken of te voorkomen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

U bent niet de enige: veel ouderen zijn wat gemakkelijker in tranen dan eerder in hun leven. Of je dit ­positief moet duiden (verrijking van je ­gevoelsleven) of negatief (je ­emoties minder onder controle ­hebben), dat weet ik niet. Ik zou het zelf denk ik ook interpreteren als ­verminderde controle. Bij ernstige hersen- en ­zenuwaandoeningen – denk aan een beroerte, dementie of hersenschade – kan het in extreme mate voorkomen, doordat hersengebieden die emoties controleren beschadigd zijn. Als u ook andere ‘dingetjes’ hebt ­zoals gemakkelijker vergeten, onhandig worden of slechter slapen, zou ik wel de huisarts raadplegen. Verschillende antidepressiva zijn ­effectief ­tegen wat u beschrijft, maar misschien is dat ietwat zwaar ­geschut. Het kan zijn dat u geholpen bent met een heel lage dosering. Anders moet u het op eigen kracht doen. ­Bijvoorbeeld door, als u ergens ­emotioneel van dreigt te worden, heel hard aan iets anders te denken.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.