vrijdag, 14 mei 2021

Wat zeggen de halve maantjes op je nagels over je gezondheid?

Over de halve maantjes op je nagels doen verschillende verhalen de ronde. Gezondheidsnet zet de feiten op een rij.

Wat zijn de halve maantjes?

De halve maantjes zijn de lichtere stukjes op de nagel die grenzen aan de nagelriem. Deze worden in de medische wereld ook wel lunula genoemd, wat Latijns is voor maantje. De lunula is feitelijk het orgaan dat je nagel maakt en loopt onder de nagelriem nog iets verder door. De rest van de nagel is een andere kleur omdat de nagel doorzichtig is. Je ziet dus in principe je vinger door de nagel heen.

Kan het kwaad als niet al je lunula’s zichtbaar zijn?

Als je alleen maar lunula’s op je duim ziet, heb je een enge ziekte.” Is een van de fabels die je online tegenkomt. Dit is niet waar. Dit is normaal, de lunula’s zitten bij heel veel mensen verstopt onder de nagelriem. Dat zegt helemaal niets over je gezondheid. Wil je stiekem kijken of je ze hebt door je nagelriemen terug te duwen? Dat kun je beter niet doen.

Het nagelpatellasyndroom

De enige aandoening die je kunt koppelen aan de lunula’s is het nagelpatellasyndroom (NPS). Dit is een zeer zeldzame aandoening, het komt voor bij ongeveer 1 op de 50.000 mensen. Als je het nagelpatellasyndroom hebt, heb je namelijk halve maantjes in een driehoekige vorm, wat een erfelijke aandoening is. Wanneer je dit syndroom hebt, heb je waarschijnlijk ook kleine of helemaal geen knieschijven (patella is Latijns voor knieschijf). NPS kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.

Nierproblemen

Bij ongeveer een derde tot de helft van de mensen die NPS heeft, zijn er problemen met de nieren. De nierfilters doen hun werk niet goed meer waardoor er eiwitten lekken die vervolgens terecht komen in je urine. Zo ontstaat eiwit verlies, waardoor er weer vermoeidheid en vochtophoping (oedeem) kunnen ontstaan. Bij 5 op de 100 mensen komt uiteindelijk nierfalen voor. Dan is nierdialyse of een transplantatie nodig.

Oogklachten

Wanneer je NPS hebt kan er ook glaucoom ontstaan: de druk in je oog wordt te hoog en de oogzenuw raakt beschadigd. Dit veroorzaakt blinde vlekken die steeds groter worden waardoor je steeds minder ziet. Bij glaucoom krijg je in eerste instantie oogdruppels voorgeschreven om de oogdruk te verlagen. Andere behandelmogelijkheden zijn een laserbehandeling of een operatie.

Bron(nen):