Ouders onbekend met gevaar mp3-spelers

Getty Images

De grote meerderheid van de ouders is zich er niet van bewust dat hun kinderen hun gehoor beschadigen door langdurig naar harde muziek te luisteren. Dat blijkt uit een onderzoek van Penn State College of Medicine.

Deepa Sekhar legde 716 ouders van 13- tot 17-jarigen via internet een vragenlijst voor. Hieruit bleek dat meer dan 96 procent dacht dat hun tieners geen enkel of slechts een minimaal risico lopen op gehoorverlies als gevolg van hard geluid of langdurig luisteren naar hun mp3-speler. Omdat ze dit risico zo laag inschatten, had tweederde nog nooit met hun kinderen gesproken over de gevaren van herrie.

​Bescherming
Desondanks was 65 procent van de ouders wel bereid om maatregelen te treffen om het gehoor van hun tieners te beschermen, zoals een maximum stellen aan de tijd dat ze naar muziek luisteren en aandringen op het gebruiken van gehoorbescherming.

Niet alleen het volume maar ook hoe lang je naar muziek luistert, beïnvloedt het risico op gehoorverlies. Ouders die dat snapten, waren sneller geneigd om het gevaar van hard geluid met hun kinderen te bespreken.

​Gehoorbeschadiging
Uit eerder onderzoek bleek dat een kwart van de tieners risico loopt op een gehoorbeschadiging door langdurig luisteren naar hun mp3-speler. Langdurige blootstelling aan geluiden boven de 80 decibel kan leiden tot gehoorschade. Mp3-spelers produceren maximaal 100 decibel, met uitschieters naar 130 decibel.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Otolaryngology - Head and Neck Surgery.

Bron 
  • WebMD