donderdag, 17 juni 2021

Pompelmoes helpt tegen obesitas en diabetes

ONTARIO - Volgens een studie van de University of Western Ontario in Canada zou pompelmoes een geschikt middel zijn in de strijd tegen diabetes en overgewicht.

De kracht zou liggen in de naringine, het bestanddeel van de pompelmoes dat de vrucht zijn typische bittere smaak geeft. Deze bittere plantenvloeistof zou ervoor zorgen dat de lever vet gaat verbranden, in plaats van het op te slaan na een maaltijd. Bovendien zou de stof het insuline- en glucosegehalte reguleren.

Voor het onderzoek kregen twee groepen muizen een Westers dieet voorgeschoteld, om diabetes type 2 in de hand te werken. Bij de ene groep was het eten behandeld met naringine, en bij de andere niet.

In de groep die geen naringine kreeg, ontwikkelden de muizen obesitas, steeg het cholesterolgehalte en werden de muizen resistent voor insuline. De groep die wel naringine kreeg, had hier geen last van.

Hoge doses
Minpunt is dat de naringine in erg hoge doses werd toegediend. Zoveel kun je nooit uit een pompelmoes halen. Wie wil genieten van het gunstige effect van naringine zal zich dus moeten beroepen op een voedingssupplement. Daarop is het nog even wachten.

Trefwoorden:
Bron(nen):