Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Vaak plassen door prostaatvergroting

Prostaatklachten

Vergrote prostaat is een kwaaltje waar op latere leeftijd bijna elke man mee te maken krijgt. Toch hoeft dit geen problemen op te leveren.

Een vergrote prostaat is vaak goedaardig en wordt ook wel BPH genoemd: benigne prostaathyperplasie (oftewel goedaardige vergroting van de prostaat). Bij slechts een enkeling behoudt de prostaat zijn originele grootte, maar het is nog onduidelijk waarom dit zo is.

De prostaat

De prostaat is een klein orgaan dat alleen mannen hebben. Het bevindt zich aan de onderkant van de blaas en ligt rond het begin van de plasbuis. Ook ligt het aan de voorkant tegen het schaambeen aan, terwijl zich aan de achterkant van de prostaat de endeldarm bevindt. De prostaat is een verzameling klieren die zaadvocht produceren. Dit zaadvocht is het belangrijkste bestanddeel van sperma.

De prostaat is bij de geboorte al aanwezig, maar is dan nog erg klein. Tijdens de puberteit groeit de klier onder invloed van het mannelijk geslachtshormoon testosteron tot de volwassen grootte. Vanaf het 25e jaar begint de prostaat opnieuw langzaam te groeien, wat niet meer stopt. Het is deze tweede periode van groei, die dus uiteindelijk de vergrote prostaat veroorzaakt.

Vaak plassen

Een vergrote prostaat hoeft niet per se tot klachten te leiden. Slechts bij 30 procent van de gevallen komen er ongemakken voor. Bij mannen onder de veertig komen symptomen van een vergrote prostaat bijna nooit voor.

Meer dan de helft van mannen in de zestig, en zelfs tot 90 procent van de mannen tussen zeventig en negentig jaar, hebben symptomen van BPH. Er wordt wel gezegd dat iedere man in zijn leven last krijgt van een vergrote prostaat, áls hij maar lang genoeg leeft.

Wanneer er wel klachten zijn, dan gaat het vaak om moeite met plassen. Doordat de prostaat om de plasbuis heen ligt, duwt hij langzaam maar zeker de urinebuis dicht. De klachten beginnen daardoor vaak met het minder krachtig worden van de urinestraal. Het kost wat tijd voordat de plas eruit komt. En het duurt langer voor je uitgeplast bent, doordat de urinestraal dunner is of druppelsgewijs gaat.

Complicaties

De vergrote prostaat kan ook de blaas gaan irriteren, zodat sommige mannen vaker na elkaar de aandrang hebben om te plassen en ook 's nachts hun bed uit moeten.

Op een gegeven moment kan de vergroting de plasbuis zo vernauwen, dat de blaas niet meer helemaal geleegd wordt na het plassen. De hoeveelheid achterblijvende urine kan groter en groter worden, tot het plassen helemaal niet meer lukt.

Ook kan de achtergebleven urine complicaties veroorzaken als blaasontstekingen, prostaatonstekingen, blaasstenen en zelfs nierproblemen. Opvallend is dat sommige mannen al last van klachten krijgen bij een kleine vergroting van de prostaat, terwijl andere mannen met een forse vergroting geen enkele moeite bij het plassen hebben.

Testosteron

De reden voor de groei van de prostaat is niet helemaal duidelijk, maar er zijn wel een aantal ingewikkelde theorieën over. De prostaat groeit door invloed van het mannelijke hormoon testosteron. Toch is het niet zo dat mannen met een hoger testosterongehalte in het bloed eerder last krijgen van BPH.

Het lichaam maakt bij het ouder worden steeds minder testosteron aan. Hierdoor neemt een ander hormoon, oestrogeen, in verhouding toe. Dit zou er voor zorgen dat de groeistimulerende stoffen in de prostaat steeds actiever worden en de prostaat hierdoor groeit.

Een tweede theorie is dat de stof dihydrotestosteron (DHT), die wordt gemaakt uit testosteron, zich bij oudere mannen ophoopt in de prostaat en de groei van cellen stimuleert. Dit klinkt aannemelijk, want mannen die geen DHT produceren, krijgen geen vergrote prostaat.

BPH of kanker?

Bij 80 procent van de mannen die moeite hebben met plassen, worden de klachten veroorzaakt door BHP. In sommige gevallen worden de klachten echter veroorzaakt door andere, veel ernstigere ziekten, die meteen behandeld moeten worden.

Eén van die ziekten kan prostaatkanker zijn, maar een goedaardige zwelling veroorzaakt geen kanker. Prostaatkanker geeft pas klachten als de ziekte al in een vergevorderd stadium is.

Het is dus belangrijk om bij klachten meteen naar de huisarts te gaan. Alleen deze kan uitsluiten of de klachten worden veroorzaakt door BPH, prostaatkanker of een andere aandoening.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

1 Comment

Door Raymond (niet gecontroleerd) op vr, 02/10/2017 - 20:01

Ik ben 51, bij mij komt het ook gewoon door een vergrote prostaat. Heb daar veel last mee gehad vooral snachts vaak telkens maar moeten plassen.
Wil graag delen hoe ik daar vanaf ben gekomen, en dit doe ik al jaren. Neem 1 eetlepel , doe er een beetje kurkuma (geelwortlel) (theelepeltje) in en bestrooi het met zwarte peper (geen witte) vul aan met beetje olijfolie en laat het 10 minuten staan. Innemen ongv. 10 min voor het avondeten op de nuchtere maag en 1 a 2 maal per week (bij mij al voldoende). Bij de toko kost een zak van 250gram kurkuma niet veel en de kan jaren vooruit