Buiten plassen lukt niet meer, wat nu?

Getty Images

Ik ben een man, maak lange wandelingen en moet dan af en toe de bosjes in. Tot voor kort was dit geen probleem, maar van de ene op de ­andere dag lukt het niet meer. Er zit een slot op m’n blaas. Ik loop dan maar door met een volle blaas, wat heel onaan­genaam is. Hebt u de gouden tip?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Nee, een gouden tip heb ik niet. Het probleem illustreert wat een ingewikkeld mechanisme er zit achter zoiets gewoons als plassen. De spier in de wand van je blaas moet samentrekken, maar de blaashals en de kringspier van de plasbuis moeten juist ontspannen. Dat is een onbewust proces met gecoördineerde reflexen waarvan u de ‘schakelaar’ bewust moet kunnen sturen. Dit vraagt om samenwerking tussen de hersenen, het ruggenmerg en een heleboel zenuwbanen en zenuwknopen buiten het ruggenmerg. Het is dus niet gek dat er op latere leeftijd iets kan gaan haperen, bijvoorbeeld door een vergrote prostaat of problemen in de rug.

Een eerste oplossing is zittend plassen, maar dat is tijdens het wandelen lastig. En bij hurken, zoals vrouwen doen, moet je te veel spieren aanspannen waardoor het alsnog niet gaat lukken. Er is namelijk ook een reflex die zorgt dat als de druk in je blaas toeneemt, de sluitspier sterker aanspant. Als je staat en loopt zorgen de rug- en buikspieren dat je in evenwicht blijft, maar daardoor neemt de druk in de buik (en blaas) toe, en die reflex kan dan net zorgen dat ‘het slot er niet meer afgaat’. Eerder gaan plassen kan dus wel helpen. Toch loopt u het risico dat op een dag het slot er helemaal niet meer afgaat; dan moet u met spoed worden gekatheteriseerd en dat is nogal onprettig. Ik zou het daarom toch een keer met de huisarts bespreken. Er zijn ook diverse geneesmiddelen die helpen, bijvoorbeeld doordat ze de blaashals een beetje ontspannen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.