Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 19 augustus 2017

Wat is artrose?

Meest voorkomende vorm van reuma

Van artrose hebben de meeste mensen weleens gehoord, maar als je ze zou vragen wat het nu precies is, zullen ze niet altijd het juiste antwoord geven. Veel mensen denken namelijk dat artrose botontkalking is. Maar dat is niet waar. Botontkalking is osteoporose en dan wordt het bot juist brozer. Bij artrose neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen juist toe als reactie op het verlies van kraakbeen.

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Ruim 1,2 miljoen mensen hebben artrose. De ziekte begint met pijn die geleidelijk ontstaat, vooral als iemand een gewricht beweegt of belast. Ook stijfheid is een klacht die veel voorkomt bij artrose. Bij osteoporose hebben mensen vaak geen pijn en wordt het pas opgemerkt als iemand een bot breekt. Van de botontkalking zelf, voelen mensen meestal niets. Bij beide aandoeningen kan in een later stadium de houding van mensen veranderen.

Startstijfheid

Mensen met artrose hebben vaak ook last van startstijfheid. Dat betekent dat ze last hebben van stijfheid, vooral na een periode van rust. Bijvoorbeeld als ze lang in dezelfde houding hebben gezeten. Dan zijn ze stijf als ze weer in beweging komen.

Artrose kan leiden tot pijn en stijfheid en uiteindelijk tot vergroeiingen en verminderd functioneren. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen.

De oorzaken van artrose zijn grotendeels onbekend. Onder ouderen is artrose de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Naar schatting zijn er ook zo'n 25.000 jonge mensen (tussen de 25 en 44 jaar) met deze vorm van reuma. Waarom sommige mensen al zo jong door artrose worden getroffen, is nog onbekend.

Behandeling

Ook is er nog geen behandeling beschikbaar die het beloop van de ziekte kan beïnvloeden of genezen. Klachten kunnen alleen behandeld worden door pijnstillers en fysio- of ergotherapie.

Artrose is niet vast te stellen door bloedonderzoek. Toch zal een behandeld arts vaak wel een bloedonderzoek laten doen. Dit om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht of een ijzerstapelingsziekte uit te sluiten.

Verder zal een arts lichamelijk onderzoek doen om een diagnose te kunnen stellen. Hij zal bijvoorbeeld letten op artroseknobbels (noduli van Heberden) aan de vingers.

In sommige gevallen zal een arts röntgenfoto’s laten maken. Daarop kunnen afwijkingen te zien zijn. De ruimte tussen twee boteinden zegt iets over de dikte van het kraakbeen, maar de foto zegt niets over de kwaliteit daarvan. Het is mogelijk dat iemand weinig klachten heeft, terwijl het kraakbeen volledig afgesleten is.

Erfelijke aanleg

Als je artrose hebt in één gewricht, wil dat niet meteen zeggen dat andere gewrichten in de toekomst ook aangetast zullen worden. Bij een duidelijke oorzaak van artrose, bijvoorbeeld bij een eerdere kniebeschadiging, is de kans groot dat het bij één gewricht blijft. Zonder zo’n duidelijke oorzaak is de kans groter dat de artrose meer gewrichten aantast. Dat is vaak het geval bij iemand met een erfelijke aanleg voor de ziekte.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

2 Comments

Door F (niet gecontroleerd) op do, 04/20/2017 - 13:10

Verlicht de pijn met het voedingssupplement Noni.
Dit gebruik ik zelf ook. Te bestellen bij noni-nederland.nl

Het is geen geneesmiddel en ik gebruik Noni juice ( klein laagje) in een glas. Omdat de smaak niet lekker is doe ik er appelsap bij, koolzuurhoudende dranken beslist niet, wel op lege maag innemen.
Groeten F

Door Carla De Vos (niet gecontroleerd) op zo, 01/04/2015 - 15:57

4 jaar geleden, vanaf mijn 46e merkte ik dat ik knobbels begon te krijgen op de gewrichten in mijn handen, artrose zit intussen ook in zovele gewrichten. Bij een botscan werd dit heel duidelijk. Recent werd een unicondylaire knieprothese geplaatst. Een nieuw skelet is niet haalbaar vrees ik :-(