vrijdag, 12 augustus 2022

Slaap 'ruimt de hersenen op'

MADISON – Heb je wel eens het gevoel gehad dat je hoofd 'vol' zat nadat je een nacht slecht geslapen had? Volgens onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison kan dit kloppen. Slaap is volgens hen nodig om onbelangrijke verbindingen in je hersenen te wissen.

Dit ontdekten zij bij fruitvliegjes. Op een drukke dag met veel sociale interactie met andere fruitvliegjes kregen zij steeds meer verbindingen (synapsen) tussen de hersencellen. Wanneer zij vervolgens niet sliepen, leken deze synapsen nog steeds verder aan te sterken. Mochten ze wel slapen, dan verdwenen of verslapten de synapsen.

Fris
Omdat fruitvliegjes te klein zijn om hersenactiviteit te meten, werd het aantal synapsen afgeleid aan de hand van een bepaald eiwit. De onderzoekers menen dat slaap er toe bijdraagt dat de hersenen weer 'schoon' worden gemaakt van onnodige ruis. Het brein is dan weer fris om nieuwe dingen te leren.

Of dit betekent dat dit ook zo werkt voor mensen moet nog onderzocht worden. Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Science.

Trefwoorden:
Bron(nen):