Altijd moe door woelen

Inslaapproblemen

Getty Images

Het gebeurt iedereen wel eens: 's avonds niet in slaap kunnen komen. Vaak lig je eindeloos te woelen om vervolgens pas veel te laat in slaap te vallen. Als je nachtrust regelmatig wordt verstoord door een aantal uren woelen, kan dit vervelende gevolgen hebben.

Woelen is eigenlijk voor niemand onbekend. Je kunt je draai in bed niet vinden en rolt van de ene op de andere zij.

Voldoende ontspannen

Veel mensen zijn tijdens het woelen gewoon wakker. Maar dit geldt niet voor iedereen. Er zijn namelijk ook mensen die tijdens het woelen licht slapen. Zij merken alleen 's morgens vroeg dat ze niet zijn uitgeslapen.

Er zijn verschillende oorzaken waarom je in je bed ligt te woelen als je eigenlijk moet slapen. Een (te) hoge werkdruk, persoonlijke problemen, sociale verplichtingen of een slechte slaaphouding zijn enkele voorbeelden.

Als je overdag te druk bent en niet voldoende ontspant voordat je naar bed gaat, heb je de rust niet om in slaap te vallen. Het gevolg is dat je onrustig in bed ligt en je draai niet kunt vinden.

Minder presteren

Als je vaak ligt te woelen en hierdoor niet of weinig slaapt, kun je last hebben van slapeloosheid. Als het langer dan een paar nachten duurt, kan deze aandoening chronisch worden.

Het slaaptekort kan een zeer nadelige uitwerking op je welzijn hebben. Het natuurlijke slaapritme wordt verstoord en dat is moeilijk weer te herstellen.

Omdat je weinig of slecht slaapt, ga je overdag minder presteren op lichamelijk en geestelijk gebied. Je bent snel moe en lusteloos, je concentratie verslapt en je wordt humeurig en snel prikkelbaar.

Auteur