Hoe het komt dat je moe bent na een maaltijd

Met 8 tips voor het voorkomen van de after dinner dip

Getty Images

In slaap vallen na het avondeten, je slecht kunnen concentreren na je lunch op het werk. Veel mensen hebben last van een dip na het eten van een maaltijd. We leggen je uit hoe dat komt en geven je tips om het te voorkomen.

Om te kunnen begrijpen waar die moeheid na het eten vandaan komt, moeten we even een uitstapje maken naar het zenuwstelsel van ons lichaam. Grofweg kan je daarin een tweedeling maken: het bewuste en het onbewuste zenuwstelsel. Bewegen en praten bijvoorbeeld stuur je bewust aan. Dit kun je dankzij het bewuste oftewel sympatische zenuwstelsel. Daarnaast gebeurt er veel in het lichaam onbewust; denk aan het kloppen van je hart, je ademhaling en ook de werking van je spijsvertering. Deze processen reguleert het onbewuste of autonoom zenuwstelsel, ook wel het parasympatische zenuwstelsel genoemd.

Even uitbuiken

Als je eet, wordt daarna dus vooral het parasympatisch zenuwstelsel actief. Het zorgt voor een grotere productie van spijsverteringssappen (maagzuur, galsap), een snellere darmbeweging, een versnelde bloedaanvoer (via verwijding van de bloedvaten) naar het spijsverteringsstelsel en een snellere nierwerking. Allemaal erop gericht dat je lichaam het eten verteert en afbreek tot deeltjes van voedingsstoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen. Maar ook verlaagt het de hartslag- en ademhalingsfrequentie. Het parasympatische zenuwstelsel werkt namelijk het beste als de rest van je lichaam passief is. Het is dus een soort natuurlijke reactie van je lichaam dat je je moe voelt na een maaltijd. Het lichaam schakelt over op een modus om het voedsel te verteren. Logisch dan ook dat als je veel of teveel eet, dat voor extra moeheid zorgt. Alle aandacht van je lichaam gaat naar je spijsvertering en er blijft minder energie en zuurstof over voor je spieren en hersenen.

Bioritme

Daarnaast hebben we allemaal een ingebouwd dagritme, ons bioritme. Het zorgt ervoor dat we op min of meer vaste tijden honger krijgen, moe worden en gaan slapen en weer uitgerust opstaan. Bij een ideaal ritme word je op tijd wakker en voel je je fit om aan de dag te beginnen. Je slaapt goed en hebt ook regelmatig trek in eten en drinken en je bent niet uitzonderlijk moe na het eten. Je bioritme kan verstoord raken door het negeren van lichaamssignalen zoals moeheid en stress. Maar ook door weinig zonlicht, door lang bij kunstlicht wakker blijven, door weinig bewegen en door de hele dag door eten.

8 tips om moeheid na de maaltijd te voorkomen

Je moe voelen na het eten is dus een logische reactie van je lichaam. Accepteer dat en doe even rustig aan na het eten. Maar het moet niet zo zijn dat je erdoor in slaap valt.

Met deze tips kun je moeheid voorkomen:

1. Eet rustig en bewust en niet teveel. Leg tijdens het eten regelmatig je bestek neer. Daardoor voel je beter of je genoeg gegeten hebt en overeet je jezelf niet.
2. Beperk de koolhydraten in je maaltijden. Vooral de snelle koolhydraten zoals suikers. Suikers worden wel snel opgenomen in je bloed maar zijn ook weer snel uit je bloed verdwenen. Deze dip zorgt voor een moe gevoel.
3. Eet vezelrijk zoals volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst, aardappels en kies voor grote porties groenten. Vezels zorgen ervoor dat de vertering gefaseerd gaat.
4. Drink geen of niet teveel alcohol bij het eten. Van alcohol krijg je slaap.
5. Maak een rustige wandeling na de maaltijd. Zo zet je toch je andere zenuwstelsel aan het werk en voel je je niet zo moe. Lunchwandelen is dus zo gek nog niet. Maar meteen na de lunch een rondje hardlopen is niet aan te raden, daarvoor vraagt je spijsvertering teveel energie.
6. Zorg elke dag voor voldoende beweging. Goed voor je bioritme.
7. Ga naar buiten. Ook je dagelijkse portie zonlicht is belangrijk voor je bioritme.
8. Ga op tijd naar bed. Als je voldoende slaapt per nacht hebt (ca. 7 uur) is de kans op moeheid overdag veel kleiner.

Auteur