Melatonine: bewaker van je ritme

Het slaaphormoon

Getty Images

Zodra het donker wordt, komt er melatonine vrij in je lichaam. Wordt het licht, dan stopt de productie. Kortom, melatonine regelt je dag- en nachtritme.

Melatonine zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, waardoor het lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Wanneer de stof in het bloed komt, worden we doezelig en vallen we in slaap.[ITEMADVERTORIAL]

Melatonineproductie

Als het licht wordt, stopt de melatonineproductie en worden we wakker. Naarmate we ouder worden, produceert het lichaam minder melatonine; daarom slapen ouderen minder. Melatonine geeft rust en herstelt het lichaam, wat essentieel is voor een optimale gezondheid. De stof ondersteunt het hart- en bloedvatenstelsel, beschermt tegen vrije radicalen, ondersteunt het immuunsysteem, heeft een gunstige werking op ouderdomsverschijnselen en vermindert spanningen.

Melatoninetabletjes

Iedereen maakt het slaaphormoon melatonine aan. Die aanmaak van je lichaamseigen melatonine verandert bij ouder worden, dagelijkse slaapproblemen, werken in ploegendiensten of een jetlag. Melatoninetabletjes helpen je lichaam om beter te slapen; zo herstelt je natuurlijke dag/nachtritme. Omdat het een natuurlijke lichaamseigen stof is en geen slaapmiddel, heeft het geen bijwerkingen zoals verslaving.

Nadelen zijn wel dat het slaperigheid overdag kan veroorzaken. Daarnaast heeft het invloed op je hormoonbalans en is het dus verstandig om het met mate te gebruiken. In de Verenigde Staten is melatonine het meestgebruikte middel om beter te slapen. Ook in Nederland is melatonine vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Andere slaapmiddelen

Verder zijn er goede homeopathische middelen op de markt, zoals valeriaandruppels, kruidenthee of etherische oliën. Ook het eten van bepaalde voeding, zoals melk- of moutproducten, bevorderen de aanmaak van melatonine in je lichaam. Maar slechts in kleine hoeveelheden.

Auteur 
Bron 
  • Inspectie voor de Gezondheidszorg