Vroeg opstaan? Zo lukt het wel!

Tips om op tijd uit bed te komen

Getty Images

Avondmensen hebben het wel eens moeilijk met het vroege opstaan dat zo ingeburgerd is in onze 9-tot-5 maatschappij. Zeven tips om zonder problemen vroeg op te staan.

1. Sta altijd op hetzelfde tijdstip op

Als je een maand lang elke dag op hetzelfde tijdstip opstaat, is je lichaam het gewend. De kans dat je je verslaapt, wordt dan veel kleiner.

2. Zet je wekker ver van je bed

Als je je wekker ver van je bed zet, moet je wel opstaan om hem uit te zetten. Zo train je jezelf om snel op te staan.

3. Sta onmiddellijk op als je wekker afgaat

Blijven liggen en tien keer de snooze-knop indrukken, heeft geen nut. Het maakt het alleen maar moeilijker om op te staan. Bovendien is de kwaliteit van je rust tijdens het snoozen niet goed.

4. Laat het licht binnen

Licht stimuleert de aanmaak van dopamine, waardoor je meer energie krijgt. Kunstmatig licht helpt niet; je hebt zonlicht nodig. Doe dus zo snel mogelijk de gordijnen open. Een ochtendwandeling helpt ook bijzonder goed.

5. Organiseer een ochtendritueel

Routine is makkelijk, en dat is wat je 's ochtends nodig hebt. Organiseer je eigen ochtendritueel en ontdek hoe de dingen makkelijker gaan als je ze op de automatische piloot doet.

6. Houd alles een maand vol

Het duurt ongeveer 30 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dwing jezelf dus om een maand lang vroeg op te staan, tot het de normaalste zaak van de wereld is. De eerste 10 dagen zijn het moeilijkst.

7. Focus je op de ochtend

Veel mensen gaan altijd rond hetzelfde tijdstip slapen, maar dat is geen goede methode. Focus je op het uur van opstaan, in plaats van op het uur waarop je gaat slapen. Dan gaat het allemaal veel makkelijker. Ga gewoon slapen als je moe bent, maar sta elke dag op dezelfde tijd op!

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • GezondheidsNet.be