5x tips voor een minder zwaar leven

Uit liefde voor jezelf

Getty Images

Waar je van zelfhulpboeken moet geloven dat het allemaal vanzelf wel weer goed komt, wil psycholoog Gijs Jansen dat je de pijn gewoon voelt. Moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden zitten in het basispakket van het leven, vindt hij. In het boek Uit liefde voor jezelf geeft Jansen je de beste technieken en oefeningen om om te gaan met deze gevoelens. Vijf tips uit het boek.

1. Sta even stil

Neem twee minuten voor jezelf en sta even stil. Maak contact met je hoofd en voel wat er in je lichaam speelt. Zijn er negatieve gedachtes? Merk ze dan op. Kijk vervolgens om je heen. Waar ben je? Wie zijn er? Kijk daarna naar de mensen die deel uitmaken van jouw leven, naar de dingen die je doet – zowel de leuke als de minder leuke dingen. Merk het op en wees je er bewust van. Je creëert zo een overzicht van je leven. Met dit overzicht kun je verder werken aan jezelf.

2. Erken dat pijn hoort bij het leven

We vinden vaak dat we sterk moeten zijn, dat we niet zo moeten zeuren en vooral positief moeten denken, ook als het allemaal tegenzit. Dat hoeft niet. Erken dat pijn hoort bij het leven. Als je vader of moeder net is overleden, als je herstelt van een ongeluk of als je het allemaal even niet meer kan overzien, dan mag je daar last van hebben. Voel de pijn, want dat zit nu eenmaal in het basispakket van het leven.

3. Geef je verstand een koosnaampje

Neem je gedachten niet al te serieus. Als je in je hoofd weer hoort dat je niet goed genoeg bent, te zwak bent, of dat je je niet zo moet aanstellen, geef je verstand dan een koosnaampje. Zo creëer je een afstand tussen jou en je gedachten, maar is het ook wat makkelijker om ze niet zo serieus te nemen. Schrijver Gijs Jansen noemt zijn verstand Harry en als Harry aan het zeuren is, zegt Jansen: ‘Nou Harry, je bent weer lekker bezig vandaag, of niet?’ Bewust gaat hij de discussie niet aan met zijn verstand, en constateert hij direct dat de gedachten in zijn hoofd gezeur zijn.

4. Neem elke dag een aantal momenten voor jezelf

We zijn vaak zo druk met het afstrepen van taken van ons takenlijstje, dat we vergeten om aan onszelf te denken. Neem een aantal keer per dag een moment voor jezelf – al is dit maar voor een halve minuut. Haal diep adem, kijk om je heen, neem het in je op en voel wat er met je lichaam gebeurt. Dit kan een geweldige impuls geven aan je levensgeluk. Je zult ervaren dat je in het hier en nu bent en dat is belangrijk.

5. Wees aardig voor jezelf 

Een moment voor jezelf nemen betekent al dat je aardig bent voor jezelf, maar gun jezelf wat meer. Kies ervoor om jezelf te erkennen en ga lekker in bad, eet waar je op dat moment zin in hebt, neem een dagje vrij of koop dat boek dat je zo graag wil lezen. Waar je dit een partner of vriend zo vaak gunt, mag je dat bij jezelf ook wel eens doen. Het liefst vandaag nog.

Gijs Jansen is psycholoog en auteur van maar liefst tien boeken. Al twintig jaar werkt hij met ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Dit zijn technieken en oefeningen waarmee je meer uit je leven kunt halen. Op zijn eerlijke, persoonlijke en humorvolle manier moedigt Jansen je aan om lichter te leven.

Auteur