Hot yoga en bikram yoga: wat is het verschil?

Bikram yoga is gebaseerd op hatha yoga

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Dit keer: wat is het verschil tussen hot yoga en bikram yoga?

Hot yoga kent verschillende vormen, waaronder bikram yoga, hot yin yasa, hot vinyasa en hot pilates. Alle hotyogavormen worden in een ruimte van minimaal 25 graden gegeven. Dit is het enige vaste kenmerk van deze warme uitvoering.

Bikram yoga

Bikram yoga is gebaseerd op hatha yoga, een vorm die bestaat uit verschillende houdingen, ademhalingsoefeningen, meditatie en symbolische posities van de handen. Gedurende 90 minuten wordt er een serie van twee ademhalingsoefeningen en 26 yogahoudingen gedaan. De ruimte bij bikram yoga is meestal rond de 40 graden. Het is daarnaast fysiek intensief, terwijl andere hotyogavormen dat niet per se zijn. Zo draait het bij hot yin yoga om loslaten, diep ontspannen en oprekken.

Voordelen

Yoga beoefenen in een warme ruimte kent veel voordelen. Een daarvan is dat veel van de houdingen het lymfestelsel masseren en helpen om infecties, bacteriën en toxines te elimineren. Daarnaast verbrand je meer calorieën door de hitte en heb je de volgende dag minder spierpijn dan wanneer je met een koud lichaam aan de slag gaat.

Auteur 
  • Mandy Hendriks
Bron 
  • Wereld van yoga