Ik heb veel stress. Wat kan ik hier aan doen?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

oudere vrouw grijpt naar hoofd
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik raak gestrest van de meest kleine dingen. De overgang is het niet en mijn schildklier werkt goed. Ik hoop dat u een tip heeft.

Ik ben een vrouw van 68 jaar en ik ervaar veel stress. Daarnet liet mijn telefoon het afweten, dan weet ik niet waar ik het zoeken moet. De overgang is het niet en mijn schildklier werkt goed. Ik hoop dat u een tip heeft.

U bent, zoals dat in de volksmond heet, een stresskip. Ten eerste helpt het om structuur aan te brengen in uw dag en in uw leven. Zo komt u voor minder verrassingen te staan. Probeer ook iedere dag te bewegen, dat kan op allerlei manieren. Bedenk welke ­ontspanningsoefeningen bij u passen, bijvoorbeeld meditatie, ademhalingsoefeningen of mindfulness, doe die elke dag en zeker op momenten dat het u te veel wordt. Bij mij werkt hardlopen dan het beste. Sta uzelf één piekermoment per dag toe van een halfuur. Schrijf de stress dan van u af of schreeuw het eruit. Soms helpt het om uw zorgen te delen met uw naaste omgeving. Keert een piekeronderwerp geregeld terug, zoek dan naar de juiste manier om dit aan te pakken, eventueel samen met een hulpverlener. Kalmeringstabletten zijn uit den boze.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond december 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond