Ontspannen je werkweek in: 3 tips

Klaar voor een nieuwe week

Getty Images

Weekend: twee dagen lang even niet aan werk-gerelateerde aangelegenheden denken. Om er vervolgens op zondagavond (of erger nog: maandagochtend) achter te komen dat je allerlei onvoorziene afspraken hebt staan in de komende week. Stress! Gelukkig is dit verleden tijd na het lezen van onderstaande tips. Zo ga jij voortaan relaxed je werkweek in.

Op zaterdag en zondag zetten we onze doordeweekse bezigheden resoluut uit ons hoofd. We blijven het liefst zo lang mogelijk in de weekendmodus. Maar op maandagochtend humeurig, gestrest, moe en ongeorganiseerd de deur uitstappen? Dat is geen goede manier om de week gezond te beginnen. Door een stukje zondag 'in te leveren' om jezelf doelbewust voor te bereiden op de week, zorg jij ervoor dat de vijf dagen daarna ook nog een beetje als weekend aanvoelen. Een productieve, minder stressvolle week met meer rustpunten: zelfs als je maar één van deze effectieve bezigheden uitvoert.

1. Weet wat je gaat eten

Na het werk nog even snel wat boodschappen halen voor het avondeten: we betrappen onszelf er maar al te vaak op. Het kan verrassend stressvol zijn om de vraag 'wat eten we vandaag?' op het laatste moment te beantwoorden. Het gevolg: een sprint door de supermarkt en een bord zonder creativiteit op tafel.

Door op zondag te bedenken wat je de volgende vijf dagen wil eten, zorg je ervoor dat je de hele week diverse en gezonde maaltijden op tafel zet. En vermijd je stressvolle last-minute supermarktbezoekjes. Stel een eenvoudig weekmenu op (en haal de ingrediënten het liefst in het weekend al in huis). Wil je nog een stap verder? Begin dan alvast met het schoonmaken en snijden van de groenten. Dan hoef je alleen nog maar de pan op het fornuis te zetten als je thuiskomt van je werkdag.

Tip: Ovenschotels zoals lasagne lenen zich uitstekend voor een meal-prep op zondagavond. Zoek online en in kookboeken een aantal recepten die lekker vindt en gemakkelijk van tevoren klaar kunt maken. Maak er zelf een boekje van en zo kun je altijd snel een weekmenu samenstellen.

2. Zin in maandag

‘Ga je nog wat leuks doen dit weekend?’ Een vraag die soms al op woensdag wordt gesteld. Gek genoeg vraagt niemand naar de activiteiten van maandag. Geen wonder dat we niet veel zin hebben in de doordeweekse dagen! Kijk op zondag alvast even in je agenda. Taken waar je niet op gerekend hebt kosten ontzettend veel negatieve energie. Maar ook als de komende dagen gigantisch druk worden, ben jij voorbereid. Je weet immers wat er gaat gebeuren en bent dus klaar om al deze taken een voor een te tackelen.

Bedenk je ook alvast welke leuke dingen er op de planning staan. Even stilstaan bij deze ‘ontspannen momenten’ (uiteten met vriendinnen, een koffie-afspraak met een oud-collega, of een middagje vrij met de kinderen)… en je gaat beslist blijer je week in. Een onderzoek van Psychological Science (2014) laat zien dat leuke dingen in de toekomst zorgen dat mensen enthousiaster en gelukkiger in het nu staan. Plan dus veel leuke dingen vooruit!

Tip: Nu je toch bezig bent: plan alvast drie sportmomenten in. Zet jezelf op de lijst voor die ene groepsles in de sportschool of houd een specifieke avond vrij voor een goede hardloopsessie. Sporten zorgt ervoor dat je beter slaapt en je gedurende de week beter voelt. Dat sportuurtje staat vanaf nu in je agenda: no more excuses!

3. Weekend staat voor self-care

Stress heeft een grote invloed op onze gezondheid. Gedurende de week zijn we geneigd om maar door te blijven gaan, maar in het weekend is het écht tijd voor een pauze. Het is echt niet nodig om iedere zaterdag én zondag vol te plannen met alleen maar leuke dingen. Probeer per week te bekijken wat goed voor jou werkt. Je kunt het weekend zien als een oplaadmoment: doe rustig aan, zodat je uitgerust aan een nieuwe week kunt beginnen.

Bedenk een activiteit waardoor je echt kunt ontspannen. Een warm bad met geurende olie, een uurtje met je neus in een boek of een fijne avondwandeling? Zorg ervoor dat je dit relaxmoment op de zondagen uit kan voeren. En geniet ervan, met je volle aandacht. Telefoon weg dus.

Tip: Maak er een gewoonte van om op zondag op tijd naar bed te gaan. Ook hier zonder telefoon, laptop en/of Netflix. Door te weinig slaap presteer je minder. Je lichaam krijgt immers geen kans om zichzelf te herstellen. Met een goede nachtrust (zeven tot negen uur slaap) kun je je week uitgerust, energiek en optimistisch starten.

Auteur 
  • Suzanne Meeuwissen