Stoppen met anafranil?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

vrouw zorgelijk kijkend
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: stoppen met anafranil?

Toen ik een moeilijke periode had, schreef een psychiater mij 75 mg anafranil voor. Ik weet eigenlijk niet meer waarvoor ik het slik en voel nog steeds onrust. Wat zijn de bijwerkingen voor en na gebruik, en kan ik er zelf mee stoppen?

Anafranil (ook bekend als clomipramine) is een medicijn dat kan worden voorgeschreven bij een depressie, een dwang- of paniekstoornis. Informeer bij uw psychiater of huisarts wat bij u de indicatie was. Normaliter voelt u na drie maanden gebruik verschil. De bijwerkingen kunnen divers zijn, en afbouwen moet stapsgewijs in drie maanden. Bij plotseling stoppen kunt u ontwenningsverschijnselen krijgen. Uw onrust kan twee dingen betekenen:een te lage dosering of te weinig effect.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond juni 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond