Voorkom rsi en burn-out

Als werken pijn doet

Getty Images

Werken is leuk. Dat wil zeggen: meestal. Het kan ook een keerzijde hebben. Bijvoorbeeld doordat je gezondheid te lijden heeft onder je werk. Helemaal als de klachten chronisch worden. Een overzicht van de meest voorkomende ziektes door het werk, en hoe je daarmee omgaat.

Iedereen heeft wel eens last van wat hoofdpijn na een dag hard werken. En iedereen voelt wel eens een nek- of schouderspier na ingespannen computerwerk. Vervelender wordt het als klachten lang aanhouden, of zelfs leiden tot ziekteverzuim. Burn-out en rsi zijn de bekendste chronische werkgerelateerde klachten.[ITEMADVERTORIAL]

Burn-out

Een beetje stress is helemaal niet verkeerd voor je; het maakt je helder en alert. Sommige mensen presteren ook een stuk beter onder stress. Alleen: die stress moet niet te lang duren. Wanneer gedurende lange tijd roofbouw wordt gepleegd op lichaam en geest - door hard werken en weinig rust - kan een burn-out ontstaan. Het is de overtreffende trap van overspannenheid. Met alle gevolgen van dien.

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

  • concentratieproblemen
  • totale futloosheid
  • vergeetachtigheid
  • huilbuien
  • slaapproblemen
  • negatief zelfbeeld
  • afstandelijke en cynische houding tegenover het werk

De exacte oorzaak van een burn-out is moeilijk aan te geven. Vaak gaat het om een combinatie van factoren: een perfectionistische persoonlijkheid, een hoge werkdruk, een lange periode van veel stress en weinig rust en een veeleisende omgeving.

Een burn-out kun je voorkomen door de mogelijke oorzaken aan te pakken. Neem dus voldoende tijd voor rust en ontspanning, geef duidelijk je grenzen aan, luister naar je lichaam en weet dat alles niet per se perfect moet zijn. Ook worden er concrete trainingen gegeven om werkstress (en daarmee een burn-out) te voorkomen.

Als je eenmaal denkt een burn-out te hebben, bezoek dan de huisarts. Hij/zij kan je begeleiden of doorverwijzen. Praat ook met je werkgever en bedrijfsarts. Deze kunnen eventuele werkgerelateerde oorzaken wegnemen (zoals werkdruk/werktijden).

Repetitive strain injury (rsi)

Rsi is een hedendaags probleem, maar dat komt meer doordat de veelheid aan klachten eindelijk een naam gekregen heeft. Want ook al voordat rsi 'rsi' ging heten, hadden mensen er last van. Denk bijvoorbeeld aan kappers, die vaak dezelfde beweging moeten maken en daardoor last krijgen van schouder en arm. Rsi staat dan ook voor 'repetitive strain injury'.

Wat zijn de symptomen van rsi?

Pijn, stijfheid, tintelingen en krachtsverlies in nek, schouders, bovenrug, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers.

De bekendste en belangrijkste oorzaken zijn het maken van repeterende bewegingen (denk aan typen, knippen, scrollen met de muis) en een langdurig statische houding (bijvoorbeeld het zitten achter een computer). Naast deze oorzaken spelen ook persoonsgebonden factoren een rol. Wie gestrest is, onder hoge werkdruk moet werken of wie perfectionistisch is, kan eerder te maken krijgen met rsi.

Rust en ontspanning zijn de toverwoorden om rsi te voorkomen. Wissel computerwerkzaamheden af (loop eens naar de printer, lees wat, praat met collega's), neem vaak minipauzes (om de tien minuten een korte pauze van twintig seconden) en regelmatig langere pauzes (om de twee uur een pauze van een minuut of tien), zorg voor een goede werkplek en voor een werkdruk die je aankunt (praat daarover met je leidinggevende).

En, ook erg belangrijk: let op je werkhouding. Tijdens het werken, zeker als je snel iets af wilt hebben, ben je geneigd om achterover te leunen of juist heel erg gebogen te gaan zitten. Probeer continu je houding in de gaten te houden en zonodig te corrigeren. Met een goede lichamelijke en psychische werkhouding kun je rsi voorkomen.

Rsi behandelen

Denk je dat je rsi hebt? Wacht dan niet langer en onderneem actie. De klachten kunnen namelijk snel verergeren. Ga naar de huisarts. Voor sommige specifieke rsi-achtige klachten, zoals het carpale-tunnelsyndroom, kan een operatieve ingreep uitkomst bieden. Verder zijn er allerlei therapieën (zoals fysiotherapie, houdingstherapie, ontspanningstherapie), die je kunnen helpen. Vooraf is helaas niet te zeggen welke therapie voor jou het beste werkt. 

Maar zelfs bij de ergste rsi-klachten is verlichting en goede verbetering mogelijk. Belangrijk daarbij is dat je geduld hebt bij een behandeling (neem de tijd om een behandeling te laten werken en verwacht niet meteen resultaat), dat je doorzet en dat je gedisciplineerd rust en ontspanning blijft nemen.

Auteur