Heb ik broze nagels door een tekort?

Getty Images

Ik ben 60 jaar en heb al een tijd last van broze nagels. Daarom slik ik ­oesterkalk en glucosamine met chondroïtine en MSM. Waar kan ik nog meer een tekort aan hebben?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Broze nagels worden maar heel zelden veroorzaakt door een tekort aan iets. En áls een tekort een rol speelt, is dat ijzer. Met nagels is het eigenlijk net als met je huid en haar: het verandert geleidelijk met de leeftijd, doordat het vermogen afneemt om bouwstoffen voor je lichaam te maken. Broze nagels komen vooral bij vrouwen veel voor. Ongeveer een kwart heeft er last van. Dit heeft deels te maken met hoe je met je nagels omgaat. Zeep, nagellakremover en andere ontvettende stoffen maken de nagels zwakker. Zuinig zijn op je nagels is dus zinvol. Dat betekent handschoenen dragen bij schoonmaakwerk, regelmatig de nagels (mee) invetten, ze kort houden zodat je ze minder stoot, en ze niet ‘dun’ vijlen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.