Wat je moet weten over de navel

Waarom heb je hem eigenlijk?

Getty Images

We hebben allemaal een navel. Bij sommige mensen is hij bol en bij anderen weer hol. Waarom heb je eigenlijk een navel? En waar komen toch die pluisjes vandaan? Alles over de navel.

Een navel is een litteken dat is overgebleven nadat de navelstreng bij je geboorte is doorgeknipt. De navelstreng heeft er gedurende de zwangerschap voor gezorgd dat je zuurstof, voedingstoffen en afvalstoffen hebt kunnen uitwisselen met je moeder. De huid van de navel is erg dun. Als je huid beschadigd raakt, kan er een navelbreuk optreden.

Hol en bol

Navels heb je in allerlei soorten en maten. De kans is erg groot dat je een kuiltje hebt. De meeste mensen hebben dit namelijk. Slechts een klein deel heeft een bolletje of uitpuilende navel. Vaak denken mensen dat het te maken heeft met hoe de navelstreng geknipt is bij de geboorte. Maar dit klopt niet.
 
Bij het knippen van de navel wordt de navel afgeklemd op ongeveer vijf centimeter van de buik. Het uitsteekseltje dat blijft zitten droogt uit en valt er na een week af. Er vormt zich dan een wondje. Als het genezen is, heb je een holle of een bolle navel. Waarom de ene baby een holle navel krijgt en de andere een bolle, daar is de wetenschap nog steeds niet achter.

Gevoelig

Het kan zijn dat je navel erg gevoelig is. Bij een zwangerschap wordt de navel nog gevoeliger. Wist je dat bij vrouwen de navel een erogene zone is? De clitoris en de navel zijn uit hetzelfde weefsel gegroeid. Als je je navel aanraakt, kun je dat voelen in je geslachtsdeel.

Navelpluis

Voor veel mensen is het een terugkerend ritueel: navelpluis plukken. Even goed porren in je navel, en er komt zo een propje pluis uit. Het navelpluisje bestaat uit kledingvezels, dode huidcellen, zweet en stof. Haren op je buik hebben een geschubde structuur. Door het schuren van de buikharen tegen je kleding worden er vezels afgeschaafd. En omdat deze haren in een cirkel lopen rond je navel komen de vezels daar terecht.
 
Je kunt navelpluis tegengaan door je buikhaar te verwijderen. Om dit te doen kun je bijvoorbeeld scheren of waxen. Een navelpiercing schijnt ook te helpen. Als je je buikhaar wilt behouden en een piercing niet ziet zitten, dan kun je verder nog oude kleding dragen. Dit pluist namelijk minder.

Stinknavel

Veel mensen douchen zich elke dag zorgvuldig. Eén plek wordt vaak vergeten: de navel. Vuil blijft dan zitten. Je navel is vaak vochtig en een ideale broedplaats voor schimmels. Het kan dan gaan jeuken, waardoor je gaat krabben en je je huid openhaalt. Het laten zetten van een piercing tast je huid ook aan. Vanwege de beschadigde huid ontstaan er makkelijk ontstekingen. Hierdoor gaat je navel stinken. Je doet er dus goed aan om op je navelhygiëne te letten.

Hygiëne

Je navel verzorgen is belangrijk. Wat mag wel en wat mag niet?
 
Wel:
 • Wassen met lauwwarm water.
 • Desinfecterende zeep gebruiken.
 • Droog deppen.
 • Met een wattenstaafje drogen.
 • Zalf tegen luieruitslag gebruiken.
 • Talkpoeder in je navel doen om deze droog te houden.
Niet:
 • Met een pincet in je navel peuteren.
 • Te veel met je vingers in je navel peuteren.
 • Veel zeep gebruiken.
 • Deodorant of parfum in je navel spuiten.
 • Strakzittende (synthetische) kleding over je navel dragen.

Door bovenstaande punten in je wasroutine op te nemen, zorg je voor een goede hygiëne en een frisse navel.

 

Auteur 
 • Daniël Engelen (stagiair)
Bron 
 • Grenswetenschap