Sportieve doe-vakanties

Keus te over

Getty Images

Zin om deze zomer lekker veel buiten en écht actief te zijn? Misschien is een sportieve doe-vakantie dan wat voor jou. Zeilen, wandelen, golfen, kajakken... Het zijn maar een paar van de talloze mogelijkheden.

Zeilen

Het schip klieft door de golven, de wind blaast door je haar en het water spat in je gezicht… Klinkt dit als muziek in de oren? Denk dan eens aan een zeilvakantie. De hele dag op het water en genieten van de buitenlucht.

Gewoon in Nederland of in een zonzekere regio. Zeilervaring heb je er niet voor nodig; veel reisaanbieders organiseren tochten voor mensen die niets van zeilen afweten. Wil je lekker luieren aan dek, dan kan dat. Maar het is natuurlijk nog veel leuker om zelf ook te leren zeilen en mee te helpen aan boord.

Als je al wel zelfstandig kunt varen, is het misschien een idee om eens een jacht te huren in een voor jou onbekend gebied. En eventueel aan te sluiten bij een flottielje. Dan zeil je zelfstandig met een groep zeiljachten mee. Dat is handig, omdat de leider van de flottielje de lokale omstandigheden goed kent. Bovendien is het gezellig en een leuke manier om nieuwe vrienden te maken.

Kajakken

Nog zo'n zomerse watersport: kajakken of kanovaren. Leuk om alleen te doen of met je partner, maar zeker ook met de kinderen erbij. Want die zullen het een hele belevenis vinden om met een bootje door de natuur te trekken.

Je kunt het bij een dagje houden of kiezen voor een trektocht, waarbij je overnacht op minicampings aan de oever. Dat kan gewoon in Nederland, maar ook Frankrijk en Scandinavië zijn populaire kanobestemmingen.

Sommige mensen gaan vooral voor de rust. Wil je meer actie, dan kun je je op wildwater rivieren wagen. Volg wel kano-instructies als je dit laatste nog nooit gedaan hebt, want het kan gevaarlijk zijn.

Bij georganiseerde reizen zul je iedere dag een wilder stukje rivier opzoeken. Je leert dan ook eskimoteren: je kajak omdraaien als je bent omgevallen, zonder eruit te stappen.

Golfen

Bij golfen denk je misschien aan een elitaire bezigheid, maar tegenwoordig zoeken steeds meer mensen de golfbaan op. Bijvoorbeeld tijdens een georganiseerde golfvakantie, waarbij je op je gemak met de sport kunt kennismaken.

Of waarbij je jezelf ten doel stelt om het golfvaardigheidsbewijs (GVB) te halen. Dat 'diploma' heb je namelijk op verreweg de meeste banen nodig om een balletje te mogen slaan. Als je voor het GVB gaat, moet je je wel voorbereiden op de nodige theorielessen. Want om dit bewijs te krijgen, zul je onder meer een theorie-examen moeten afleggen.

Natuurlijk kun je de clinics - de lessen - zo intensief maken als je zelf wilt. Voor beginners die eens willen kijken of ze het wat vinden of voor gevorderden die willen werken aan hun swing; de meeste organisaties bieden voor ieder wat wils.

Skaten

Een sport met een heel ander imago is skaten. Zeker als je een georganiseerde skatereis wilt boeken, is één ding heel belangrijk: je moet goed kunnen remmen. Verder is voor veel tochten een behoorlijke conditie nodig, omdat je flink wat kilometers aflegt.

Zijn beide vereisten voor jou geen probleem, dan heb je allerlei opties. Skatend door Nederland of Denemarken trekken bijvoorbeeld. Of stedentrips op skates, waarbij Berlijn, Barcelona en Parijs tot de populairste bestemmingen behoren.

En natuurlijk zijn er tijdens de zomermaanden 'night skates' in veel Europese steden. Een leuke manier om de toeristische trekpleisters van een stad eens op een heel andere manier te zien.

Wandelen

Als er één sport is die je werkelijk overal kunt beoefenen, dan is het wel wandelen. Bovendien zijn wandeltochten op elk gewenst niveau mogelijk en hoeft het allemaal niet veel te kosten. Koop een kaart met wandelroutes bij de plaatselijke VVV, selecteer een mooie wandeling en je kunt al van start.

Maar het kan natuurlijk ook veel exotischer. Denk eens aan een tocht door de Sinaï woestijn, waarbij bedoeïenen je de weg wijzen naar een volgende oase en kamelen je bagage dragen.

Een trekking door Suriname die je langs verscholen dorpjes en overwoekerde plantages leidt. Of een trektocht door het hooggebergte van Patagonië. Individueel op pad gaan of onder begeleiding in een groep. Het is allemaal mogelijk.

Blessureleed voorkomen

Er zijn nog veel meer sporten die een geweldige doe-vakantie kunnen opleveren. Fietsen, bergbeklimmen, abseilen, raften, paardrijden, deltavliegen…

Waar je keus ook op valt, zorg ervoor dat je een reis boekt die qua zwaarte bij je past. Zo kun je onnodig blessureleed voorkomen. Prettige vakantie!

Auteur 
  • Angélique van Beers