8 tips om minder vlees te eten

Variëren en vervangen

Getty Images

Wil je meer variatie in de keuken? Meer groenten eten? Of gewoon wat minder vlees eten? Isabel Boerdam, bekend als De Hippe Vegetariër, geeft acht tips om minder vlees te eten.

1. Minder vlees eten in je eigen tempo

Een nieuw voedingspatroon eigen maken kost tijd. Net als met andere goede voornemens en gewoontes gaat dit na één week niet meteen vlekkeloos. Vind je het stiekem best lastig? Doe het dan gewoon op je eigen tempo: één dag in de week geen vlees is ook al een hele stap.

2. Kijk ook eens naar je lunch

Bedenk eens bij jezelf op welke momenten van de dag jij allemaal vlees eet. Veel mensen denken meteen aan het avondeten, maar misschien eet je juist vaak vleeswaren op brood? Dat kan ook de eerste stap zijn: nieuw broodbeleg ontdekken! Zoals hummus, groentespreads, gegrilde groenten of een eitje.

3. Focus op de groenten, granen en peulvruchten

Groenten, granen en peulvruchten... Er zijn zoveel soorten! Dus daag jezelf uit en ga aan de slag met zoete aardappel, pastinaak of knolselderij. Experimenteer met freekeh, farro of bulgur, en varieer met linzen, kikkererwten en zwarte bonen. Verras jezelf, net zolang tot je alle soorten geprobeerd hebt.

4. Varieer met de wereldkeuken

De Westerse keuken is vaak gefocust op vlees en vis, maar dit is lang niet overal het geval. Neem bijvoorbeeld de Indiase, Thaise, Vietnamese of Libanese keuken: hier is vegetarisch eten echt onderdeel van de cultuur. Dus kijk ook verder dan onze grenzen en laat je inspireren door de smaken van Azië en het Midden-Oosten.

5. Kies ook eens een vleesvervanger

Van tofu- en tempehsponzen is tegenwoordig echt geen sprake meer. Het schap met vleesvervangers in de supermarkt is heel divers en uitgebreid en de kwaliteit is enorm vooruitgegaan de afgelopen jaren. Er zijn fantastische vega(n) vleesvervangers op basis van soja, peulvruchten, groenten en granen die echt de moeite van het proberen waard zijn. Van vleesvervangers tot zelfs visvervangers!

6. Wees je bewust van het verschil dat je maakt

Wist je dat geen vlees eten een hele kleine moeite is met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu? Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je maar liefst: 7 maanden douchewater, 111 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom.

7. Plan de dag waarop je bewust geen vlees eet

Kies één dag in de week uit waarop je geen vlees en vis eet. Probeer voor deze dag van tevoren alvast inspiratie op te doen in een kookboek of op het internet. Ook helpt het wanneer je alvast de boodschappen in huis haalt voor die dag. Zo hoef je niet last minute nog iets te verzinnen en kun je voorbereid aan je vegadag beginnen. Je zult zien: je gaat je er straks nog op verheugen!

8. Maak er een feest van

Groentegerechten zijn kleurrijk en smaakvol. Dus verwen jezelf: maak je gerecht af met geroosterde noten, voeg verse kruiden toe en doe er een flinke schep hummus bij. Een dagje zonder vlees wordt op deze manier vanzelf een feestje zonder vlees!

Auteur