'Alleen 's avonds koolhydraten is gezonder'

Getty Images

BAARN - Een experimenteel voedingspatroon waarbij koolhydraten alleen tijdens het diner gegeten worden, kan helpen bij ernstig overgewicht en obesitas.

Dat blijkt uit onderzoek van de Hebrew University of Jerusalem. Het voedingspatroon heeft invloed op de uitscheiding van hormonen die verantwoordelijk zijn voor gevoelens van honger en verzadiging en voor hormonen die in verband staan met het metabool syndroom. Het experimentele dieet helpt mensen die willen afvallen op de lange termijn en vermindert tegelijkertijd risicofactoren voor diabetes en hart- en vaatziekten. 

Studie
Onderzoeker Sigal Sofer bestudeerde 78 politiemannen. De mannen namen deel aan het experimentele dieet of aan een controledieet dat sterk gericht was op afvallen. In totaal hielden 63 mannen het dieet vol tijdens de zes maanden van het onderzoek. 

Voor de studie keek Sofer samen met zijn collega's naar drie hormonen: leptine (verzadiging), ghreline (honger) en adiponectine (metabool syndroom). "We zijn op het idee gekomen door de ramadan", vertelt onderzoeksleider Zecharia Madar. "Wanneer zij overdag vasten en 's avonds koolhydraten eten, verandert de hormooncurve van leptine."

Gezonder
De politiemannen die alleen 's avonds koolhydraten nuttigden, hadden gedurende het onderzoek minder honger (door leptine en ghreline) en betere metabole uitkomsten dan de controlegroep. Hun lichaamsgewicht, buikomvang en lichaamsvet waren gezonder, maar ook de scores op het gebied van bloedsuikers en ontstekingsmarkers waren beter. 

"Onze uitkomsten vormen een basis voor een nieuwe dieetvorm voor mensen die problemen hebben om een dieet vol te houden", aldus Madar. "Daarbij is het extra belangrijk voor mensen die risico’s op diabetes of hartziekten lopen. In vervolgonderzoek willen we proberen de onderliggende mechanismen te begrijpen."

De studie is gepubliceerd in de tijdschriften Obesity en Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Disease.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily