Boekrecensie: Het Voedselzandloper Kookboek

Getty Images

Volgens arts Kris Verburgh kun je het verouderingsproces vertragen met voeding. Het standaard voedingsadvies volstaat niet, daarom introduceerde hij de Voedselzandloper. Maar hoe pas je je voedingspatroon goed aan en blijf je toch lekker eten? Met het Voedselzandloper Kookboek. Smullen gegarandeerd.

De voedselzandloper schrijft nieuwe voedingsgewoonten voor die gezond zijn en levensverlengend zouden werken. Daarbij schijnen veel aanhangers van de theorie ook gewicht te verliezen.

Voedselzandloper

Het belangrijkste uitgangspunt van Verburgh is geen of zo min mogelijk brood, aardappelen, pasta en rijst. Brood kun je vervangen door havermout en de rest door groente, peulvruchten en paddenstoelen. Groente en fruit vormen sowieso de basis van de voedselzandloper.

Daarnaast kun je melk en yoghurt het beste vervangen door plantaardige alternatieven als amandelmelk of sojayoghurt. Kaas en eieren mogen wel. Ook de inname van rood vlees moet je beperken: eet vooral (vette) vis en gevogelte.

Tot slot zou je zoveel mogelijk water moeten drinken, enkele koppen witte of groene thee en een glas geperst sap. Sommige voedingssupplementen worden ook aanbevolen.

Afwijkend

De voedselzandloper is nogal afwijkend van het eetpatroon van de meeste Nederlanders. Zeker lekker eten hangt voor veel mensen samen met brood of pasta. Het vraagt nogal wat creativiteit en ook wel een beetje omdenken.

Gelukkig helpt Pauline Weuring je in het Voedselzandloper Kookboek. De bedenker van het populaire eetblog Uit Pauline’s keuken heeft zowel simpele als feestelijke gerechten bedacht op basis van de voedselzandloper. Voor elk moment van de dag is er keus.

Havermout

Kris Verburgh is groot aanhanger van de havermout, maar dit betekent echt niet dat je elke ochtend havermoutpap moet eten. Je kunt ook kiezen voor laagjesyoghurt met tropisch fruit of boekweitpannenkoeken. Ben je wel dol op pap? Dan beschrijft Weuring verschillende recepten waaronder de populaire overnight oats. 

Ook de lunchrecepten laten zien dat je echt niet elke dag brood hoeft te eten: soep, salade, frittata, sushi, groentekoekjes… De mogelijkheden zijn talrijk. En dat geldt eigenlijk voor het hele kookboek. Het maakt je zelf ook creatief: want voor een stamppot bijvoorbeeld heb je echt niet per se aardappelen nodig. Of wat denk je van pasta van courgette?

Hoewel Weuring voor echt lekkere recepten heeft gekozen, vind ik de tussendoortjes nog wel wat aan de gezonde kant. De lemon-cheesecake is in die zin wat eenzaam: meer taarten waren welkom geweest. Gelukkig maken de kososkoekjes en choco-pindakaasfudge wat goed.

Weetjes

Naast de recepten staat het boek ook vol tips en weetjes over gezonde voeding. De basisprincipes worden nog eens goed uitgelegd. Slim vind ik de dips en dressings die het eten van groente toch weer gemakkelijker maken. 

Het Voedselzandloper Kookboek geeft je echt zin om (gezond) te gaan koken. De foto’s zijn aantrekkelijk, de recepten niet te moeilijk en de smaken heel divers. Ook als je geen strikt aanhanger bent van de voedselzandlopertheorie is het een heel fijn boek. Wie wil er nu geen lekkere gezonde inspiratie voor in de keuken?

Pauline Weuring is een foodie in hart en nieren. De passie voor lekker eten zat er van kinds af aan al in. Zij is bedenker en eigenaar van het populaire kookblog Uit Pauline’s Keuken. Daarnaast is zij ook werkzaam als freelance culinair redacteur voor onder meer Flair.

Kris Verburgh is arts en onderzoeker. Op 17-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste wetenschapsboek, Schitterend!, drie jaar later zijn tweede, Fantastisch! Zijn boeken werden verschillende malen herdrukt en genomineerd. Van jongs af aan is hij gefascineerd door het verouderingsproces en het belang van voeding bij het voorkomen van ziektes.