Boekrecensie: Slim zonder pakjes & zakjes

Alweer zo'n fijn kookboek van Karin Luiten

Getty Images

Karin Luiten - alias Koken met Karin - ken je vast van haar Zonder pakjes & zakjes-kookboeken. Ze maakte een nieuwe editie: Slim zonder pakjes en zakjes. Met dit kookboek maak je alles op wat je in huis hebt, waardoor je minder hoeft te kopen en weg te gooien. Duurzaam en goed voor je portemonnee dus.

Moet je ook wel eens een beschimmelde paprika achteruit de koelkast opvissen? Weet je niet wat je met een half overgebleven bosje bosui aan moet? Dan is dit het ideale kookboek voor jou. Je hebt genoeg in huis en Karin Luiten helpt je ervan af komen!

In Slim zonder pakjes en zakjes gaat de culinair journalist uit van seizoensgroenten en wat je daarmee kunt maken. Elk hoofdstuk is gewijd aan een groente, van asperge tot zoete aardappel. Bij iedere groente heeft ze een heleboel gerechten bedacht. Bijvoorbeeld bij de B van bietjes: bietjestaartjes, -risotto, -salade, -gazpacho, -blini's, geroosterde bietjes, aardappel-bietjespuree enzovoort.

Niets hoeft in de prullenbak

Je hoeft de recepten niet stap voor stap te volgen, zeker met de ingrediënten kun je makkelijk variëren. Heb je geen hazelnoten in huis, maar wel pijnboompitten? Doe die dan in het gerecht. Zo hoef je geen onnodige producten in huis te halen. Bovendien geeft Karin bij de recepten tips over hoe je eventuele kliekjes verwerkt. Een restje blauwe kaas, lente-ui of verse kruiden wat je overgehouden hebt bij het ene recept, komt je goed van pas in een ander recept. Ietwat verlepte groenten krijgen een tweede leven in een lekker soepje. Met een beetje creativiteit belandt er niets vanuit je koelkast in de prullenbak.

De recepten zijn niet ingewikkeld. Zet de basisvoorraad die Karin je adviseert in de kast (en diepvries), vul je koelkast met verse producten, kweek wat kruiden in je vensterbank en je kan elke dag snel aan de slag. We mogen alvast drie recepten met je delen:

Karin Luiten (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van diverse kookboeken, waarvan de Zónder pakjes & zakjes-boeken het bekendst zijn. Ze schrijft wekelijks in Trouw en op www.kokenmetkarin.nl.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet