Ferrero roept Kindersuprise eieren terug vanwege salmonella

Pixabay
Pixabay

Ferrero en de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) waarschuwen voor meerdere chocoladeproducten van Ferrero. Het gaat onder meer om de populaire Kindersurprise eieren en de schokobons. Deze producten bevatten mogelijk Salmonella. Uit voorzorg roept de fabrikant bepaalde partijen terug. Consumenten wordt geadviseerd de producten niet te eten.

Ferrero heeft vanochtend aan de NVWA laten weten dat producten uit een fabriek in Aarlen in België ook zijn geleverd in Nederland. Deze producten zijn mogelijk gerelateerd aan gerapporteerde gevallen van salmonella in Europa. Dat wordt nog onderzocht in Europa en Nederland.

Ferrero werkt samen met de Europese voedselautoriteiten aan een onderzoek naar een mogelijk verband met een aantal gerapporteerde gevallen van salmonella. In Groot-Brittannië zijn al meer dan zestig mensen besmet geraakt na het eten van de chocolade, het gaat daarbij vooral om kinderen jonger dan vijf jaar oud. In België wordt nu onderzoek gedaan naar zestien 'verdachte meldingen'. Via de fabrikant heeft op dit moment de NVWA geen klachten van consumenten uit Nederland ontvangen. Ferrero heeft de NVWA ook bericht dat geen van de Kinderproducten die op de markt zijn gebracht, positief zijn getest op salmonella. Desondanks adviseert het bedrijf consumenten de producten uit voorzorg niet te eten.

De volgende producten roept het bedrijf in Nederland terug:

Getty Images

Salmonella

Salmonella kan voorkomen in verschillende levensmiddelen, meestal in vlees. Maar kan ook via chocolade ziekte veroorzaken. Meestal zijn de klachten mild. Of in Nederland salmonella-infecties zijn ontstaan door de bewuste producten, is niet duidelijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft twee meldingen gekregen over jonge kinderen die in februari ziek waren geworden door de salmonellabacterie. Gisteren werd wel duidelijk dat zeker twee Nederlandse kinderen besmet waren geraakt met salmonella.

Na onderzoek bleek dat zij dezelfde besmetting hadden als degenen die ziek werden in België en Groot-Brittannië, meldde het RIVM aan RTL Nieuws. Daar werden eerder deze week al verschillende chocoladeproducten uit de handel genomen, omdat na onderzoek de chocoladefabriek van Ferrero in het Belgische Aarlen naar voren kwam als mogelijke besmettingshaard. Het is overigens onbekend wat de twee Nederlandse kinderen hebben gegeten.

De NVWA ziet er op toe dat afnemers van deze producten in Nederland de producten uit de handel halen. De Belgische autoriteiten zien toe op de situatie bij de Belgische fabriek.

Auteur