Gezond eten: leuk, makkelijk en snel!

Interview met kok Mathijs Vrieze

Getty Images

Kok, auteur en receptenschrijver Mathijs Vrieze weet alles over gezond eten, calorieën en vitamines. Hij schreef er zelfs een boek over. "Ik gaf op een bepaald moment zoveel voedingsadviezen aan kennissen en vrienden, dat ik vond dat ik er iets mee moest doen."

Zijn ervaring als kok in verschillende restaurants komt hem goed van pas bij zijn tips en adviezen over wat een gezonde maaltijd is: "Groenten, fruit, vlees en vis. En vooral aandacht voor wat je kookt."

Biologisch smaakt beter

Vrieze is ervan overtuigd dat biologische groenten en fruit meer smaak en vitamines hebben dan hun geteelde en doorgekweekte soortgenoten. "De smaak van een biologisch tomaatje is echt zoveel rijker. Weet je wat het in Nederland is: men let meer op de prijs dan de kwaliteit."

"Mensen kopen een kipfiletje van 8 euro per kilo. Daar tegen afgezet lijkt de prijs van biologische groenten en fruit en biologisch vlees natuurlijk hoog. Ik denk dat we in Nederland, in vergelijking tot de landen om ons heen, relatief laag zitten met de prijzen van onze voedingswaren."

Snelle hap

Mathijs Vrieze kan zich voorstellen dat zeker jongeren grijpen naar pakjes en kant-en-klaar maaltijden. "Het blijkt dat veel jongeren wel willen koken, maar het nooit geleerd hebben."

"Ik wil hen laten zien dat het echt niet zo moeilijk is om te koken en dat je niet meer dan 20 minuten nodig hebt om een lekkere en gezonde maaltijd klaar te maken. Dat geldt trouwens niet alleen voor jongeren. De tendens om naar een snelle hap te grijpen, is ook merkbaar bij mensen die ouder zijn."

Genieten van maaltijd

Volgens Vrieze is het een kwestie van mentaliteitsverandering. Niet alleen om de maaltijd klaar te maken, maar juist om er ook van te genieten. "Het is een kwestie van timing en gewoon je fantasie gebruiken."

"Als je gekookte aardappels wil eten, zet je die het eerst op. Dan de groenten, en het biefstukje bak je in de laatste vier minuten. Trek de koelkast maar open, kijk wat er in ligt en gebruik dat. Je kunt echt niet zoveel fout doen. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het klaarmaken en opeten van het eten."

Potjes en diepvriesgroenten zijn prima basisingrediënten weet Vrieze. "Je kunt beter een potje of diepvriesdoperwten nemen dan verse doperwten die al een eeuwigheid onverzorgd in je koelkast liggen. Daar is de vitamine dan ondertussen wel uit. Maar combineer deze erwten dan met een lekker appeltje erdoor en wat verse knoflook en kruiden erbij. Roerbak dit allemaal. Maak er wat van!"

Begin klein

Natuurlijk weet Vrieze dat het soms wat tijd kost om durf, fantasie en plezier te krijgen in koken. "Vergelijk het maar met sporten. Als je elke dag beweegt, dan krijg je op een bepaald moment echt plezier in bewegen. Wanneer je nooit iets doet, moet je niet ineens uren achter elkaar gaan hardlopen."

"Zo is het ook in de keuken. Je hoeft niet ineens een vijfgangenmenu te maken. Begin klein en maak het leuk voor jezelf. Door je fantasie te gebruiken, smaken alle dingen die je maakt elke keer weer anders."

"De ene keer heb je een tomaat in je koelkast, de andere keer een paprika. Verwerk dat in je gerecht. Durf! En als het eens een keer mislukt, kun je altijd wel een trucje toepassen waardoor je gerecht toch weer gered wordt."

Groente uit het seizoen

Gezond en lekker eten gaan hand in hand, is de overtuiging van Vrieze. "Je hebt helemaal geen extra vitaminepillen nodig als je kijkt naar de ingrediënten van je maaltijd. Neem zilvervliesrijst en volkorenpasta. Fruit kun je ook verwerken in een roerbakschotel."

"Koop groente uit het seizoen. Deze is het lekkerst en daarbij nog het minst belastend voor het milieu. Brood heb je broodnodig. Zuivel hoort erbij. Gebruik minder zout en meer verse kruiden en specerijen. Ga terug naar de basiselementen en wees bewust bezig met voeding. Maak zelf je maaltijd klaar en geniet ervan. Je zult merken dat je je daardoor fitter en dynamischer zult voelen."

Foto Saskia Kerkhoff

Auteur 
  • Madeleine van de Wouw