Groene thee verlaagt cholesterol

Getty Images

BAARN - Uit meerdere onderzoeken is al gebleken dat groene thee de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Chinese onderzoekers vergeleken verschillende studies en concludeerden dat groene thee het cholesterol verlaagt.

Xin-Xin Zheng en zijn collega's van het Peking Union Medical College bestudeerden de resultaten van 14 onderzoeken naar het effect van groene thee. Ze verdeelden de deelnemers van de onderzoeken in een groep die groene thee (of groene thee supplementen) hadden geconsumeerd voor een periode van tenminste drie maanden en een groep die placebo's of helemaal niets hadden geconsumeerd.

Cholesterolverlaging

Uit de resultaten bleek dat de groene thee het cholesterolgehalte met gemiddeld 7,2mg/dL verlaagde in vergelijking met de controlegroep. Het slechte cholesterol, LDL verlaagde met gemiddeld 2,2mg/dL. Er was echter geen verandering te zien in het goede, HDL, cholesterol.

Antioxidant

Groene thee bevat cathechine, een polyfenol met eigenschappen van een antioxidant. De onderzoekers denken dat deze cathechine de opname van cholesterol in het lichaam vermindert en hierdoor de het cholesterolniveau verlaagt.

In eerdere onderzoeken is ook al aangetoond dat cathechinen een gunstige uitwerking hebben op het hart. Ze werken als natuurlijke bloedverdunner of antistollingsmiddel en verminderen ook de ontstekingen in de bloedvaten.

Medicatie
Hoewel het effect van groene thee op het cholesterol is aangetoond, is er slechts sprake van een kleine verlaging. De onderzoekers benadrukken het belang van cholesterolverlagende medicatie en zien groene thee niet als een vervanger. Wel kan groene thee een aanvulling zijn op gezond dieet.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Medical Xpress