zaterdag, 2 juli 2022

Grote glazen zorgen voor toename alcoholconsumptie

Wijn in grotere glazen schenken, moedigt mensen aan om meer te drinken. Zelfs als de hoeveelheid wijn in de glazen hetzelfde blijft. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Cambridge.

De onderzoekers voerden hun experimenten uit in The Pint Shop in Cambridge, een restaurant met een bar. Gedurende 16 weken werden er wijnglazen met een verschillende grootte gebruikt: 300 milliliter (standaard), 370 milliliter en 250 milliliter. 

Op dagen waarop de wijn in de grote glazen werd geschonken, bleek er 9,4 procent meer wijn verkocht te worden dan op dagen waarop de gewone glazen werden gebruikt. Met name in de bar werd er meer wijn besteld. De kleine glazen zorgden er niet voor dat mensen minder gingen drinken. 

Perceptie

"We ontdekten dat het vergroten van de maat van de wijnglazen, zelfs zonder de hoeveelheid wijn te vergroten, ertoe leidt dat mensen meer drinken. Het is niet duidelijk waarom dit het geval is, maar een reden kan zijn dat grote glazen je perceptie op de hoeveelheid wijn veranderen, waardoor we sneller drinken en meer bestellen. Maar het is interessant dat we niet het tegenovergestelde effect zagen toen we overgingen op kleinere wijnglazen”, aldus onderzoeker Rachel Pechey.

De resultaten van het onderzoek verschenen in BMC Public Health.
 

Trefwoorden:
Bron(nen):