maandag, 30 november 2020

Hoe maak je vloeibaar voedsel smaakvol?

Mijn dochter heeft een kaakfractuur en is aangewezen op vloeibaar voedsel. Zij heeft voedingspreperaten gekregen via de apotheek, maar ze wil ook wel eens wat anders. Nu pureren we voedsel in de blender. Mijn vraag is: hoe krijg ik het voedsel dat we in de blender bereiden smaakvol en kan alles in de blender?
TC Kroon

Willemijn Wissekerke, voedingsdeskundige:

Vloeibaar voedsel zal helaas nooit zo lekker zijn als een normale maaltijd. Maar met behulp van kruiden en specerijen kom je een heel eind.

Je kunt in principe alles gewoon in de blender doen. Het blijft hetzelfde product alleen dan in een gepureerde vorm. Je dochter kan dus in principe hetzelfde eten als de rest van het gezin, alleen dan vloeibaar.

Het is vaak aan te raden om een maaltijd wat meer vloeibaar te maken met bijvoorbeeld bouillon, dit geeft een lekkere pittige smaak en zorgt er voor dat je dochter het gemakkelijker kan opdrinken.

Extra kruiden
Om wat meer smaak te geven aan vloeibaar voedsel kun je gebruik maken van allerlei soorten kruiden, verse kruiden hebben de voorkeur omdat deze de beste smaak hebben. Maar gedroogd is natuurlijk ook prima. Denk aan basilicum, thijm, oregano, bieslook, peterselie of selderie. Maar ook specerijen zoals peper, zout, kerrie, paprikapoeder en kaneel geven een gerecht gemakkelijk meer smaak.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!