zaterdag, 2 juli 2022

Kant- en klaarmaaltijden voor ouderen bevatten te veel bacteriën

Uit een uitgebreide test van kant-en klaarmaaltijden voor ouderen blijkt dat veel van die maaltijden veel te veel bacteriën bevatten. Ook smaak en voedingswaarde blijken lang niet altijd op orde.

In het kader van het onlangs gelanceerde project De tanden in ondervoeding besloot Omroep Max onderzoek te laten doen naar de smaak, de voedingswaarde en de veiligheid van kant- en klaarmaaltijden voor ouderen. Het onderzoek werd gedaan door Nutrilab, een in voedselveiligheid gespecialiseerd laboratorium.

Smaakbeleving

Qua smaak scoorden de kant- en klaarmaaltijden niet al te best: droge aardappelen, te weinig of juist te veel zout, slap vlees en veel te gare groenten - het zijn zo maar wat conclusies die je het water niet direct in de mond doen lopen. Culinair journalist Janny van der Heijden, een van de leden van het testpanel, is duidelijk in haar oordeel: "Als de fabrikanten de maaltijden eerst zelf eens goed zouden proeven, dan zouden ze er al heel wat fouten uit kunnen halen." Van de twintig geteste maaltijden scoorde er slechts één hoger dan een 6. Zeven maaltijden scoorden zelfs een 5 of nog lager.

Voedingswaarde

Een deel van de maaltijden is ook getest op voedingswaarde - daarbij keek het laboratorium onder meer naar eiwit, zout, groenten en andere voedingsstoffen. Een van de maaltijden bevatte meer dan de maximale hoeveelheid zout die je dagelijks binnen zou mogen krijgen - tamelijk ongezond dus. De hoeveelheid groenten per maaltijd was ook niet om over naar huis te schrijven, terwijl de vegetarische maaltijden voor wat betreft de hoeveelheid eiwitten onvoldoende scoorden.

Ziekmakende bacteriën

Bedrijven die werken met voedingsmiddelen, moeten voldoen aan wettelijk verplichte kwaliteitseisen, de zogeheten HACCP-eisen. Toch bleek uit de testresultaten dat in vier maaltijden (29 procent) het aantal bacteriën de norm fors overschreed. Bijkomend probleem is dat deze vier maaltijden van verschillende bedrijven afkomstig waren, wat zou kunnen betekenen dat er sectorbreed problemen zijn. In een reactie op de onderzoeksresultaten zegt het Voedingscentrum het erg te vinden dat ouderen die soms al een zwakke gezondheid hebben, ziek kunnen worden door het eten van deze maaltijden.